Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Chrysler Portal en konceptbil för millennials

Ett rymligt eldrivet vardagsrum är framtiden enligt Chrysler

Millenniegenerationen kommer att utgöra en tredjedel av alla som åker på våra vägar inom tio år. Till dem har Chrysler tagit en konceptbil.

Vid presentationen av Chrysler Portal-konceptet på CES-mässan i Las Vegas i går talade interiördesignern Cindy Juette om hur man vänt sig till millenniegenerationen. ”Vi föreställer oss ett arkitektoniskt utrymme, ett galleri dränkt i öppet ljus”.

Användargränssnittsdesignern (puh, vilket ord) Emilio Feliciano fyllde i och berättade att Chrysler intervjuat millennials, alltså personer födda på åttio- och nittiotalen, om vad de söker hos en bil. Svaret var, enligt Feliciano att ”millennials köper ting som upplevs av andra som meningsfulla”, och fortsatte med att förklara hur de försökt fånga dessa upplevelser.

Hörrni, det är en bil. Okej, det är meningen att den ska kunna köra sig själv och den har onekligen en del intressanta lösningar. Men det är en bil. Även millenniegenerationen behöver transportera sig och tydligen är Chrysler Portal till hundra procent riktad mot just dessa. Kanske behöver de matas med floskler också, för att bli intresserade.

– Mmm, floskler med potatismos till middag.
– Mmm, floskler med potatismos till middag.

Chrysler Portal är en tankeövning för märket om hur självkörande elbilar kommer att se ut om sisådär tio år. Mest av allt handlar det om design, eftersom mycket av tekniken fortfarande är på fantasistadiet. Mest iögonenfallande är skjutdörrarna, som finns både fram och bak. Annars följer formerna i stora drag det rådande elbilsmodet – inte minst Faraday Futures bidrag som vi skrev om tidigare i dag.

Vad som får Chryslers bidrag att sticka ut är kanske den högresta hållningen. Chrysler Portal är byggd på höjden och erbjuder ett ordentligt rum åt passagerarna att sitta i, medan bilen kör sig själv till destinationen. Som självkörande har den också en instrumentpanel som är mer anpassad för underhållning än förarinformation och här finns massor av pekskärmar, uppkopplingsmöjligheter och dockningsfunktioner för personlig elektronik.

Som eldriven har Chrysler Portal också förpackats enligt rådande trender, där batteripaketet ligger under golvet och fronthuven inte behöver dölja någon motor utan finns mest för syns skull. Chrysler föreställer sig ett möjligt effektuttag om knappt 500 hästkrafter och en räckidd på ca 40 mil.

Kanske får vi se en produktionsmodell med idéer lånade av Chrysler Portal, men inte på den här sidan om 2020.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com