Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford GT blir snabbare än McLaren 675LT

Ford har släppt alla specifikationer för superbilen.

Kolfiberchassi och stötdämparmagi är några av ingredienserna i nya Ford GT. Dessutom ska den vara snabbare än några av världens stora superbilsnamn.

Multimatic är en av bilindustrins jättar som du aldrig har hört talas om. Det Kanadabaserade företaget är underleverantör av komponenter och teknik till de stora biltillverkarna och har särskilt starkt fokus på gångjärnskonstruktioner, instrumentpaneler och fjädringssystem.

Dessutom är det Multimatic som monterar Ford GT i sin fabrik i Ontario. Så sent som förra månaden rullade den allra första Ford GT av bandet, på samma plats där de Ford GT-bilar som vann GTE-klassen i Le Mans också sattes ihop.

Vinsten gav enorm PR år Fords nya superbil.

Ford

Vinsten gav enorm PR år Fords nya superbil.

Men inte förrän nu har Ford offentliggjort några definitiva tekniska specifikationer, så de första kunderna visste inte vad det var de tog emot. Utom Bill Ford då, han lär nog ha suttit på all tänkbar förhandsinformation och den allra första bilen var öronmärkt åt honom.

Så vi gräver väl ner oss i teknikträsket och tittar på vad den nya superbilen från Ford är gjord av. I centrum av bilen finns en kolfibermonocoque med integrerad störtbur av stål och hjälpramar fram och bak av aluminium. Motorn är en turboladdad V6 med aluminiumkolvar, smidda stakar och grenrör av gjutet rostfritt stål.

Hjulupphängningarna är dubbla triangellänkar både fram och bak, med stötstångsaktiverade fjädrar, stötdämpare och krängningshämmare. De justerbara stötdämparna, för övrigt, kommer ur Multimatics så kallade DSSV-sortiment och har spolventiler, en dyr men synnerligen effektiv metod att kontrollera dämparnas funktion.

Bromsskivorna är tillverkade av en kolfiberkeramisk matriskomposit och som tillval kan man byta ut de smidda aluminiumfälgarna mot hjul i kolfiber. Däcken heter Michelin Pilot Sport Cup 2, ett däckstyp som är primärt utvecklat för bankörning.

Ford hävdar att deras nya superbil är snabbare runt Calabogie Motorsport Park, en racerbana inte långt från Kanadas huvudstad Ottawa, än tuffa konkurrenter som McLaren 675LT och Ferrari 458 Speciale. Den har också bättre vikt/effektförhållande än till exempel Ferrari 488 GTB – inte så mycket för motorns skull, som för den låga viktens.

Fyra bilar har tilldelats Sverige, men de är redan tingade så du är för sent ute.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com