Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

McLaren BP23 blir tresitsig hyper-GT

Förarplatsen i mitten precis som McLaren F1

McLaren Special Operations, MSO, bekräftar att man ska tillverka en tresitsig sportbil, eller hyper-GT, som de uttrycker det. Äntligen kommer vi att få tillbaka den mittplacerade föraren.

När McLaren F1 presenterades i maj 1992 var det få som kunde tolka intrycken. Här stod en tresitsig superbil, med förarplatsen mellan de båda passagerarsätena. Bagageutrymmet fanns bakom luckor i bakskärmarna och motorrummet var klätt i rent guld, helt enkelt för att det var den bästa värmereflektorn som chefkonstruktören Gordon Murray kunde hitta.

Hyfsat skålade var sätena också.

Hyfsat skålade var sätena också.

Inte såg den ut som dåtidens superbilar heller. Modet föreskrev spektakulära former, men McLaren fokuserade på funktion och Peter Stevens geniala design var om inte återhållen, så var den inte heller effektsökande. Och med den BMW-utvecklade V12-motorn bakom ryggen var den ruggigt snabb.

Efter sju år upphörde produktionen strax innan millennieskiftet och då hade blott 106 bilar rullat ut genom fabriksportarna i Woking – inklusive prototyper och tävlingsbilar. Av den vanliga standard-F1:an gjordes inte fler än 64 st. I dag är de samlarbilar och säljs för belopp som räknas i hundratals miljoner kronor.

Fast det finns billigare tresitsiga sportbilar.

Fast det finns billigare tresitsiga sportbilar.

Och visst upplevdes McLaren MP4-12C som lite konventionell när McLaren tog upp gatbilstråden igen 2011. Den var ju bara tvåsitsig och var inte alls lika revolutionerande som F1 hade varit på sin tid. Sedan dess har vi sett en hel rad tvåsitsiga modeller, som monsterhybriden P1 och körmaskinen 675LT.

Men nu kommer äntligen tresitsigheten tillbaka. Under kodnamnet BP23 utvecklar specialavdelningen McLaren Special Operations, förkortat MSO, en tresitsig bil som åter sätter föraren i centrum. Enligt MSO ska BP23 vara en ”Hyper-GT”, alltså en bil med lyxbetoning snarare än fullt prestandafokus.

Än så länge är uppgifterna mycket knapphändiga. Den enda bilden från McLaren ser ut en manet som drunknat i havsdjupets mörker och vi vet inte vad den får för motor, mer än att det lär vara en hybriddrivlina och dörrarna kommer att få servohjälp. Produktionen beräknas starta 2019 och totalt ska 106 (!) bilar tillverkas.

Du behöver inte ställa dig i kö. Alla bilar är redan sålda till kunder kända av fabriken.

Foto: McLaren Automotive
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com