Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Morgondagens interiör ska visa känslor

Stora tillverkare visar sina visioner på CES

BMW, Hyundai och Toyota visar upp sina visioner om framtidens interiördesign på CES-mässan i Las Vegas. Trenden är att visa sina känslor.

Så sent som för några veckor sedan visade BMW en skymt av framtiden när de lät oss få en glimt av sitt HoloActive Touch-system. Nu har vi äntligen fått se bilen som det sitter i. BMW i Inside Future heter skapelsen som visar märkets vision om framtidens interiördesign.

Som bil betraktat är nog BMW i Inside Future inte så mycket en fingervisning om framtiden. Till exempel har BMW glömt att ge den dörrar. Men det är inte heller meningen, utan den ska visa upp modern funktionalitet, där föraren kan vifta förstrött åt mittkonsolen och då ska bilen begripa vad man vill.

Koreanska Hyundai går ett steg längre än BMW, åtminstone om man ser till hur lite bil man kan ställa ut. För Health + Mobility Cockpit försöker inte ens likna en bil, utan är bara en låda som visar hur företaget tänker sig att framtidens passagerare kommer att företa sina färder till sommarstugan eller soptippen.

Hyundai Health + Mobility Cockpit är en interiör som övervakar ditt humör. Med hjälp av ett antal sensorer ska Health + Mobility Cockpit avgöra om du är stressad, trött eller okoncentrerad och vidta lämplig åtgärd. Om du segnar ihop, till exempel, rätar Health + Mobility Cockpit upp stolsryggen åt dig, och förmodligen får du en lavett om du somnar.

Man kan ha den i vardagsrummet också.

Hyundai

Man kan ha den i vardagsrummet också.

Vidare säger Hyundai att deras interiörkoncept också kan reglera klimatet efter hur passagerarna mår, liksom krydda kupéluften med olika dofter beroende på vad bilen tycker att du borde må bra av.

Toyota har valt att faktiskt klä ut sitt interiörkoncept som en riktig, fungerande bil. Toyota Concept-I gör annars precis som Hyundai och fokuserar på känslomässig kommunikation. Här handlar det inte så mycket om färger, former och fanér, utan om artificiell intelligens. Och den heter Yui.

Yui är bilens inbyggda assistent som ska hålla dig sällskap och hjälpa dig att hitta hem. Yui är vännen i din bil som du ska bygga en relation med. Yui pratar med dig.

– Går du ofta hit eller?

– Ska du hänga med hem till mig eller?

Toyota har helt frångått den nuvarande trenden med att fylla bilen med skärmar. I stället är hela bilen som en enda stor skärm, inifrån och ut. Med ljus och vibrationer ska Concept-I och dess hjärna Yui hålla dig i handen hela vägen hem.

Självklart kan Yui vara din chaufför, men Toyota säger att du som förare ska tillåtas att ta så mycket kontroll över körningen som du själv vill. Tills du gör någonting dumt, förstås, för då tar Yui över ratten.

Sedan när du väl kommit hem och nattat din Concept-I smyger den förmodligen ut genom fönstret, drar på krogrunda och vaknar nästa morgon i sängen hos Hyundai. Intelligens, artificiell eller ej, brukar sällan visa sig vara särskilt smart när allting kommer omkring.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com