Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nio ES8 är en elektrisk suv

Utmanar Tesla Model X

En utsläppsfri suv är väl bland det hetaste man kan tänka sig. Nio ES8 är en sådan, men än så länge bara för Kina.

Kinesiska Nio tycks gå som tåget. På blott tre år har man vuxit från ingenting till över 2.000 anställda på tretton orter runt om i världen och i våras slog superbilen Nio EP9 elbilsrekord på Nürburgring.

Nu visar man också upp en eldriven, sjusitsig suv som ska locka den ständigt växande kinesiska medelklassen. Nio ES8 har två elmotorer, en fram och en bak, på tillsammans 644 hästkrafter. Det ska räcka för att skicka den fem meter långa bilen till 100 kilometer per timme på 4,4 sekunder.

Batteriet, på 70 kilowattimmar, ska inte bara räcka till 35 mils räckvidd, utan också kunna bytas ut på tre minuter om man har krämat ur det och har bråttom till målet.

NIO

Eller så använder man en mobilladdare.

Nio planerar att bygga upp ett nätverk om 1.100 batteribytarstationer runt om i Kina inom tre år. Då, runt 2020, man export till vår del av världen också bli aktuell.

Bilen kommer att kosta motsvarande ungefär 600.000 kronor i Kina, plus batterihyra på 1.700 kronor i månaden. Det är ungefär hälften av vad en Tesla Model X kostar där, en modell som Nio säger att ES8 ska utmana. Men av utseendet att döma tror vi att Peugeot 5008 borde vara mer orolig.

Groupe PSA

Lika som bär.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com