Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Chevrolet Colorado ZH2 grönare än du tror

Amerikanska armén testar vätgasdriven bränsecellsbil

Militärens senaste monstermaskin är två meter hög och ser ut att vara hämtad direkt från Mad Max. Men den drivs på utsläppsfri vätgas. Gissa varför!

Okej, det ska erkännas på en gång. Vätgasdrift är inte alldeles utsläppsfri. Det kommer ju faktiskt ut vatten ur avgasrören.

Bortsett från det så har amerikanska General Motors visat upp den amerikanska arméns senaste testbil. Och till skillnad från konkurrenten Ram:s senaste konceptbil, som vi rapporterade om häromdagen, är Chevrolet Colorado ZH2 älskad av Arktis alla isbjörnar.

Yay, I'm back in business!

Yay, I’m back in business!

Anledningen är att bilen får ström från en vätgasdriven bränslecell som inte producerar några andra utsläpp än vattenånga. Elektriciteten från bränslecellen används sedan av bilens elmotorer som driver fram bilen.

Men det är egentligen inte för isbjörnarnas skull som militären är intresserad. I stället handlar det om tyst operation och närmast osynligt värmeavtryck, så att man inte syns i infrarött. Att inte bli upptäckt brukar vara en prioritet när man är ute och skjuter på fienden.

Under nästa år kommer den amerikanska armén att testa Chevrolet Colorado ZH2 för att avgöra om vätgasdrift är ett lämpligt drivmedel i militär miljö.

Foto: General Motors
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com