Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Peugeot 5008 gör klassresa

Från familjebuss till suv

Nya Peugeot 5008 byter skepnad och tuffar till sig. Med sju sittplatser har den Skoda Kodiaq på kornet.

Hittills har Peugeot 5008 varit en liten familjebuss på samma tema som Citroën C4 Picasso, alltså en rimligt rymlig, sjusitsigt bussig bil utan vidare attityd. Uppenbarligen är det någonting som Peugeot vill vända upp och ner på, för när nu 5008 presenteras i ny generation är den någonting helt annat. Peugeot 5008 har gått på gym.

Utan attityd? Jag?

Utan attityd? Jag?

Den nya 5008 är inte bara större, utan har ett helt annat tilltal i formgivningen. Med uppbröstad front har Peugeots lilla buss blivit en suv och på så sätt gjort en klassresa. Det är också helt i linje med tillverkarens uttalade strategi att röra sig uppåt i marknaden.

Terränglinjerna till trots ska nya 5008 vara precis så familjebussigt sjusitsig som sin föregångare och Peugeot lovar samma flexibilitet som i de bästa av familjefraktare. Det är samma tänk som ligger bakom den nyligen lanserade konkurrenten Skoda Kodiaq. Till skillnad från Skoda säger dock Peugeot inte ett ord om terrängkapacitet – 5008 kommer inte ens att erbjudas med fyrhjulsdrift, åtminstone inte vid lanseringen. Under skalet delar bilen plattform med Peugeot 308 och 3008.

Så man ska nog fortfarande betrakta 5008 som en familjebuss snarare än skogsmulle. Och som sådan torde den kunna göra ett bra jobb. Alla säten kan också fällas och den bakersta sätesraden kan tas ur, vilket ger en väl tilltagen lastkapacitet. Samtliga säten är separata och ställbara. Förarmiljön är futuristisk med instrumenten samlade i en 12,3-tumsdisplay och i mittkonsolen finns en åtta tum stor pekskärm för infotainmentsystemen.

Två bensinmotorer och fyra dieselmotorer finns att välja mellan, på mellan 100 och 180 hästkrafter. Minstingdieseln har en femväxlad manuell låda, övriga har sexväxlade manuella eller automatväxlade lådor. Till förarhjälpmedlen hör autobroms, filhållningsassistent, parkeringsassistent och trötthetsvarnare.

Svensk lansering väntas under våren 2017. Då lär vi också få veta hur prisbilden ser ut. Gissningsvis kommer priserna att justeras uppåt jämfört med dagens modell som börjar på ca 190.000 kronor.

Foto: Peugeot
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com