Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Peugeot E-5008 får sju säten och kan köras upp till 660 km på en enda laddning

Peugeot blir ett av de första märkena med en elektrisk crossover med sju säten. Nya E-5008 har upp till 320 hk och en räckvidd på upp till 660 kilometer.
TEXT Morten Bek FOTO PR

Alternativen för att välja en sjusitsig elbil är starkt begränsade, och där det finns alternativ är det vanligtvis en hög prislapp. Peugeot har precis presenterat sin nya E-5008, men det kommer att dröja innan vi vet priset.

E-5008 är naturligtvis större än E-3008 för att rymma de två extra sätena. Med en längd på 479 cm är den medelstor, medan E-3008 är 454 cm lång. De extra 25 cm används också för att ”sträcka ut” designen på E-5008, som är mer av en klassisk SUV än E-3008. E-5008 har också förlängts på höjden, där den med sina 169 cm är fem centimeter längre än E-3008. Om du möter en av de nya SUV:arna från Peugeot och tittar på den framifrån, är det bara numret strax under frontklaffen som visar om det är E-3008 eller E-5008. Medan de gamla versionerna, 3008 och 5008, var något annorlunda i frontdesignen, finns det ingen omedelbar skillnad mellan de två.

Grågrön peugeot från sidan

Sju säten och flexibel interiör

Den stora behållningen med E-5008 är möjligheten att få plats med sju personer i bilen. Ingen direkt konkurrent kan erbjuda vad Peugeot kan med sin nya elbil. På grund av bilens längd och en plattform som utvecklats främst för elbilar, lovar Peugeot stort utrymme i alla säten. Rad två erbjuder ”exceptionellt utrymme” med tre säten som består av en justerbar bänk. Den är uppdelad i två delar i en 60/40-split, medan ryggstöden kan fällas ner i en 40/20/40-split. Ryggstöden kan justeras i fem lutningar. Tillgång till de två sätena i rad tre är enkelt med Easy Access-systemet, som gör att sätena i rad två kan fällas ner och framåt för att skapa en stor öppning. Peugeot lovar fullvuxna, bekväma säten, men säger inte hur lång du kan vara om du sitter i rad tre. Bagageutrymmet rymmer 259 liter om alla sju sätena används. Med fem säten i bruk finns det hela 748 liter, och med alla baksäten nedfällda stiger siffran till 1 815 liter.

I den andra änden av kupén skiljer sig skärmarnas layout och den faktiska skärmytan – infotainment och instrumentpanel – beroende på utrustningsvariant. Allure-varianten levereras med två skärmar på 10″ vardera, som är placerade under en gemensam bred panel. Utrustningsvarianten GT har en stor panel med en total skärmyta på 21″. En tredje pekskärm sitter till höger om ratten och ger tillgång till i-Toggles, som är virtuella knappar som kan ställas in för att fungera som genvägar till användarens favoritfunktioner. Det kan till exempel handla om att navigera till en ofta använd destination eller ringa en kompis.

Grågrön peugeot framifrån

Max 320 hk och en räckvidd på upp till 660 km

E-5008 har samma batteristorlek och motorprestanda som nya E-3008. E-5008 finns tillgänglig med framhjulsdrift i två versioner och med fyrhjulsdrift i en version. Den 210 hk framhjulsdrivna basmodellen har ett batteri med en kapacitet på 73 kWh, vilket även driver den 320 hk fyrhjulsdrivna versionen. Räckvidden för alla versioner är ännu inte WLTP-certifierad, men Peugeot förväntar sig att basmodellen med 73 kWh, framhjulsdrift och 210 hk ska kunna köras cirka 500 kilometer på en enda laddning. Den maximala räckvidden uppnås i Long Range-versionen med framhjulsdrift, 98 kWh och 230 hk, som kan köras upp till 660 kilometer.

Full elektrifiering kommer inte att vara det enda alternativet med den nya sjusitsiga modellen från Peugeot. Fransmännen sätter också 5008 i produktion som en hybrid med en bensinmotor med totalt 136 hästkrafter och en plug-in-hybrid med 195 hk. Plug-in-hybriden har en bensinmotor med 150 hk och en elmotor med 125 hk, och batteristorleken – som inte avslöjas – ger en elektrisk räckvidd på över 80 kilometer.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com