Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första åkturen: Peugeot E-5008 med plats för sju personer

Nya storebror till E-3008 kommer inte bara med sju säten som standard, utan även en räckvidd upp till 660 kilometer.

TEXT Morten Bek FOTO PR

Bytbil samarbetar med danska Bilbasen som var inbjudna till Sverige av Peugeot

Jag har inte räknat hur många gånger jag har besökt Teslas hemsida för att se om Model Y äntligen kommer med sju säten. Det är många gånger, och nej, den kan fortfarande inte fås med sju säten i Norden, även om det är en möjlighet i USA. Det är egentligen inget särskilt med att Model Y inte kan fås med sju platser. Det finns bara mycket få elektriska SUV:ar som erbjuder detta. Mercedes-Benz EQB är en sådan. Men de två sätena på rad tre är mikroskopiska, och de kostar faktiskt en del extra.

Extra säten längst bak i en bil, klädda i svart. Öppnad bagagelucka på en bil, visar nedfällda baksäten.

Det finns alltså ingen elektrisk SUV med sju säten för nordbor med vanlig inkomst. Just nu finns det ingen bil som passar denna beskrivning, men det kommer det att göra i slutet av augusti. När sommarlovet är slut kan man med den nya Peugeot E-5008 börja planera nästa utflykt.

E-5008 är stor, men inte överdrivet stor, och även den billigaste har sju säten och en räckvidd på cirka 500 kilometer. I början av 2025 kommer den att kunna fås med ett större batteri och en räckvidd på cirka 660 kilometer. Det gör E-5008 till något av en unik bil.

Mörkblå Peugeot SUV kör på en landsväg nära kusten.

Sätena är inte bara för barn

E-5008 är, likt den mindre Peugeot E-3008, baserad på en plattform som först och främst är gjord för elbilar. Peugeot har sträckt plattformen till bristningsgränsen, så att hjulbasen på 2,9 meter är 20 centimeter längre än i E-3008. Den 479 centimeter långa E-5008 framstår som en större bil än den är. Designerna har ersatt den platta bakdelen på E-3008 med en stor låda på E-5008, så att den kan rymma mycket mer. Bland annat de sju sittplatserna. I ombyggnaden har designerna skapat en SUV som är mer harmonisk än E-3008; de två modellerna har, tråkigt nog, exakt samma frontdesign, men E-5008 är den eleganta av de två.

I en SUV som är fyra centimeter längre än Model Y har Peugeot hittat imponerande mycket utrymme. Utrymmet på framsätena och rad två är lyxigt och rymligt, och sätena på dessa rader är förbluffande bekväma att köra långt i. Även tredje sätesraden kan användas av vuxna, om de två främre sätesraderna trycker ihop sig lite genom att köra sätena lite framåt. För barn och inte alltför långa tonåringar är tredje sätesraden minst lika bra som i den större Kia EV9.

Två eller tre små rullväskor kan få plats i bagageutrymmet, även när alla säten är i bruk. Detta trots att man samtidigt har laddkabel och bagageskydd packade i golvet. Praktiskt. Verkligen praktiskt. Mindre praktiskt är att dragvikten är reducerad jämfört med E-3008; E-5008 får bara dra 1 000 kilo på en krok, medan E-3008 klarar 1 250 kilo.

Närbild av den digitala instrumentpanelen med flera skärmar i en bil. Modern förarplats med digital instrumentpanel i en bil.

Hyfsat luftmotstånd

Om E-5008 ser ut som en elektrisk SUV som ska pressa väldigt mycket luft förbi sig när den kör, så säger Peugeot att det inte alls är så. Det är en modifierad sanning, för självklart har den inte så lågt luftmotstånd som en Model Y eller en Mercedes EQB. Men den är effektiv, lovar Peugeot. Med en genomsnittlig förbrukning på cirka 17,7 kWh per 100 kilometer ligger den nära EQB i effektivitet och långt över EV9. Med en batteristorlek på 73 kWh är WLTP-räckvidden upp till 500 kilometer (beroende på utrustningsvariant), vilket är bara 25 kilometer kortare än den motsvarande E-3008.

I början av 2025 kommer det, som nämnts ovan, ännu längre räckvidd. Ett batteri på 96 kWh förväntas ge en räckvidd på 660 kilometer. Viktökningen med det stora batteriet ska hålla sig omkring 54 kilo, vilket knappast kommer att förstöra körupplevelsen. För säkerhets skull får det stora batteriet 20 hk extra jämfört med de 210 hk som skickas med standardbatteriet.

Som för Kia EV9 med bakhjulsdrift och endast 203 hk, ska man inte låta sig avskräckas av en till synes långsam 0-100-prestation i E-5008 med 210 hk. 9,7 sekunder. Med tre vuxna på tur med några väskor och ryggsäckar kommer E-5008 snabbt upp i fart, och den når snabbare än förväntat de svenska hastighetsgränserna.

Mörkblå Peugeot SUV kör på en landsväg nära havet.

Avslappnad, men också bekväm

E-3008 har fått kritik för en fjädring som inte helt är helt bekväm. Jag har provat den med de stora 20-tums hjulen, som är standard på de dyrare versionerna, och jag håller med om att den kunde vara bättre när det kommer till fjädringskomfort. Den är ingen Audi Q4 E-Tron. Jag har E-3008 GT i färskt minne, vilket är mycket lyckligt, eftersom bilen jag kör vid presspresentationen i Sydsverige är en E-5008 GT med 20-tums hjul.

20 cm mer hjulbas och en avstämning av fjädringen till den extra vikten i den större karossen gör E-5008 till den mer bekväma av de två elbilarna från Peugeot. Jag är extra kritisk, eftersom E-3008 har fått kritik, och jag hittar inget med fjädringen att anmärka på  i E-5008. Det är lustigt hur en bättre fjädring kan få en bil att kännas mer lyxig.

E-5008 är mer utmanade i kurvor vs än E-3008, men inte särskilt mycket. E-5008 osar lugn och uppmuntrar till att man själv tar det lugnt. Styrningen är bra ör det mesta, men i ytterlägena, på väg in i en skarp kurva, visar den inte upp sin bästa sida.

Mörkblå Peugeot SUV parkerad vid vattnet, stadssilhuett i bakgrunden.

En uppnåelig dröm för de barnrika familjerna

På något sätt är Peugeots konsekventa användning av en mycket liten ratt och högt placerade instrumentpaneler fortfarande kontroversiellt. Tillsammans med något för framskjutna pedaler har det gjort sittställningen i tidigare modeller problematisk – beroende på kroppsbyggnad, förstås. Med E-3008 och nu E-5008 finns pedalerna längre bak, och ratten kan justeras vitt och brett. Instrumentpanelen är nu enklare att se, eftersom den stora panelen inte i samma grad täcks av rattens ovansida.

Jag blir alltid glad när jag sätter mig i en bil med tygklädsel på säten och paneler. E-5008 har grått tyg på panelerna och på toppen av framsätesryggen, och GT-varianter har samtidigt präglade aluminiunmpaneler som inslag i instrumentbrädan och dörrarna, som, när stämningsbelysningen faller på dem, är direkt vackra. De ser dyra ut.Tygpanelerna, som låter tunna när man knackar på dem, kunde dock ha varit lite mer påkostade.

E-5008 kan därmed nå en publik som önskar sig en rymlig elbil med sju säten och bra räckvidd. Det finns helt säkert mer än några få familjer i Danmark och Sverige med platsbehov som drömmer om just en sådan bil. Med E-5008 är det nu äntligen möjligt.

SPECIFIKATIONER

Peugeot E-5008 GT 73 kWh

 • Motor: Elmotor (fram)
 • Effekt: 210 hk/345 Nm
 • 0-100 km/h: 9,7 sekunder
 • Toppfart: 170 km/h
 • Förbrukning: 17,7 kWh/100 km
 • Räckvidd: Cirka 500 kilometer
 • Batteristorlek: 73 kWh
 • Laddkapacitet: 160 kW
 • Mått: 479/189/169 cm
 • Körklar vikt: 2 218 kilo
 • Dragvikt: 1 000 kilo
 • Bagagevolym: 259-1 815 liter
 • Pris: Ej kommunicerat
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com