Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hyundai tänker kapa utbudet av förbränningsbilar

Ska fokusera allt mer på elbilar

Större
Stäng
  • Foto: Hyundai
    Foto: Hyundai
  • Foto: Hyundai

Hyundai kommer kapa antalet modeller med förbränningsmotorer för att frigöra resurser som i stället ska gå till elbilar. 

I vintras visade Hyundai upp sitt kommande flaggskepp Ioniq 5, som el del av sin satsning på elbilar. Den baseras på en ny elbilsplattform och är arkitektursyskon med Kia EV6, som Bytbil har suttit i. 

Nu rapporterar Reuters att Hyundai Motor Group kommer minska antalet modeller med förbränningsmotorer för att frigöra resurser till att investera i elbilar.

Två källor som har pratat med nyhetsorganisationen uppger att modellutbudet med förbränningsmotorer kommer minska med 50 procent. Planen godkändes av ledningen i mars. Därmed kommer den sydkoreanska biltillverkaren fokusera på elmotorer, batterier och bränsleceller. 

2040 ska Hyundai vara ett renodlat elbilsmärke. Hela koncernen har som mål att årligen sälja en miljon elbilar fram tills 2025 och uppnå en andel på tio procent av den globala elbilsmarknaden. Eftersom det blir allt strängare utsläppskrav i Europa och Kina, så skiftar allt fler biltillverkare till elbilar, eller påskyndar processen. 

LÄS MER: Hyundai pausar samtal med Apple

Men utvecklingen av elmotorer och även en utvidgning av räckvidden för bilbatterier medför enorma kostnader. Därför har några biltillverkare helt och hållet avslutat sin satsning på förbränningsmotorer. 

Volvo har sagt att de kommer bli ett renodlat elbilsmärke 2030, likaså är planen Fords flotta i Europa. Enligt Reuters är flytten till elbilar viktig för Hyundai, som tillsammans med Kia är en världens tio största bilkoncerner. De har ett brett sortiment av olika motorer och drivlinor. En av källorna säger att koncernen kommer ta ett slutgiltigt beslut om sin elektrifierings-strategi någon gång de kommande sex månaderna. 

Redan tidigare har Hyundai aviserat att man ska minska antalet bensinmodeller i Kina från 21 till 14 fram till 2025, och samtidigt lansera minst en elbilsmodell varje år från och med 2022. 

Hyundai ville inte svara på några specifika frågor från Reuters, men svarade att de kommer påskynda sin omställning till miljövänliga bilar såsom bränslecellsbilar som drivs av väte och batteridrivna fordon. Samtidigt kommer de försöka förbättra effektiviteten i sina  förbränningsmotorer i olika tillväxtmarknader. 

LÄS ÄVEN: Video: Bilar kan välta – även i låga hastigheter

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com