Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Officiell: Nya Hyundai Ioniq 5

Ska kunna ladda upp batteriet upp till 80 procent på 18 minuter

Nu har Hyundai lanserat Ioniq 5, den första nya elbilen från Hyundai och ska kunna utmana Volkswagen ID.4. 

Nya Hyundai Ioniq har 800 volts batteriteknik och genom snabbladdning så kan man ladda upp batteriet till 80 procent på 18 minuter. Tidigare har sådan teknik enbart funnits tillgänglig på avancerade sportbilar såsom Porsche Taycan. Om man laddar fem minuter kan man nå ytterligare 100 km.

Hyundai Ioniq kommer finnas med två storlekar på batteriet. Ett 72,6 kWh och ett på 58 kWh, båda kommer finns tillgängliga med antingen bakhjuls- eller fyrhjulsdrift. Hyundai har lova en räckvidd upp till 48 mil, och det går att förlänga den med solcellspaneler på taket. 

Den kraftfullaste versionen kommer ha en dubbelmotor och fyrhjulsdrift, och ger Ioniq 5 en kombinerad effekt på 302 hästkrafter och totalt 605 Nm i vridmoment. Den kan nå 0-100 km/h på 5,2 sekunder, topphastigheten är 185 km/h. Instegsverisonen har ett batteri på 58 kWh, 167 hästkrafter, med bakhjulsdrift och klarar 0-100 km/h på 8,5 sekunder. 

Den nya modellen baseras på Hyundai Electric-Global Moudular Platform (E-GMP), en dedikerad elbilsplattform och kommer även användas för den sedanformade Ioniq 6, samt en suv som kallas Ioniq 7. 

En ovanlig funktion är att bilen kan agera som en minigenerator som kan kopplas till elnätet (där det är möjligt dvs). Man kan exempelvis ladda sin dator eller sin elcykel från en stickkontakt under baksätet.

Tittar man på utseendet på bilen, så har den tagit kraftig inspiration från konceptet 45 EV, och därmed är Ioniq 5 en stor förändring jämfört med tidigare Hyundais, inklusive motorhuven, samt pixelformade fram- och bakljus.

Dimensionerna på Ioniq 5 är, 463,5 centimeter lång, 160,5 centimeter hög, Därmed är den i det mellanstora crossover-segmentet. Volvo XC60 är något högre och längre, men Ioniq har en lång hjulbas (7 centimeter mindre än BMW 7-serien). Bagageutrymmet är 531 liter och kan utökas till 1 600 liter med nedfällda säten. Laddar man exempel bilen så kan man fälla ned stolen i ett särskilt ”power nap-läge”.

Passagerarna ska ha bra med benutrymme, den bakre stolsraden ska kunna gå att skjutas i längsled. Även mittkonsolen kan skjutas mellan fram- och baksätespassagerarna. 

Till interiören har hållbara material också använts. Sätena och armstöden på dörrarna är gjorda av hållbara material såsom återvunna plastflaskor, ull, eller läder bearbetade med vegetabilisk olja. 

Tittar man på interiören så har den två 12-tumsskärmar på instumentbrädan, samt flexibla säten. Den har även en head-display med augmented reality, inklusive nästa generationens förarhjälpmedel som använder frontkameror, radarsensorer och GPS-data för att styra olika aspekter, exempelvis som körväg och avstånd till bilen framför.

Bilen börjar säljas i sommar, men priserna på Ioniq 5 har inte tillkännagivits. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com