Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Jättekoncernen satsar på vätgashybrider

Kan lanseras i år eller nästa år

Större
Stäng
  • Foto: Citroën
    Foto: Citroën
  • Foto: Citroën

Nya vätgashybrider är på gång och ska enligt uppgifter ha en räckvidd på upp 40 mil samt fem mil på ren el. 

Jättekoncernen Stellantis kommer satsa på vätgashybrider i kommersiella skåpbilar från Peugeot, Citroën och Opel i slutet av året, rapporterar Automotive News Europe. 

Räckvidden ska vara runt 40 mil och tankningen ska ta cirka tre minuter. Vätgas-bränslecellen på Citroën Jumpy, Opel Vivaro och Peugeot Expert kan i framtiden även utvidgas till att omfatta personbilar. 

Stellantis menar att hybrid-drivlinan tar bort några av nackdelarna som renodlade vätebränsleceller har, som Hyundai och Toyota erbjuder, och det inkluderar högra kostnader. 

Men det är inte enbart Stellantis som satsar på vätgas i kommersiella skåpbilar, så gör även Renault. Den franska biltillverkaren säljer en bränslecellsversion av Kangoo och de har planer på att erbjuda en större modell 2022 som en hybrid av el/vätgas.

LÄS MER: Värstingbilen drivs av vätgas – testas för första gången

Stellanits säger att de sparar pengar genom att använda en redan existerande helelektrisk skåpbils-plattform. Tre vätgastankar med 700 bar tar plats under golvet och sparar lastutrymme. Ett bränslecells-stack driver elmotorn. Om bränsletankning inte finns tillgängligt, så kan de köra upp till 5 mil på ren el. 

En annan fördel, är enligt koncernen, att ha eldrift som drivs av batterier, är att det leder till att bränslecellerna fungerar under optimala förhållanden, som i sin tur ökar effektiviteten och hållbarheten. Den första milen kör skåpbilarna i ett helelektriskt läge och batteriet används för att förbättra accelerationen. 

– Det är det bästa av två världar, säger Carla Gohin, senior vice president för forskning och innovation hos Stellantis. 

Hybriderna kommer enligt Stellantis vara en lösning för kunder som behöver längre räckvidd och tanka snabbare, men utan utsläpp, eftersom 83 procent av kunderna kör mindre än 200 kilometer per dag. 

Huvudfokus kommer vara de franska och tyska marknaderna då Tyskland har 90 påfyllningstationer av vätgas, och har Frankrike enbart 25. Dock har koncernen inte bekräftat några priser på skåpbilarna.

LÄS ÄVEN: Jättekoncernen Stellantis planerar flera nya modeller

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com