Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då kan vi få se Opels nya flaggskepp

Kan få en räckvidd på upp emot 70 mil

Större
Stäng
  • 2025 kan produktionsversionen av Opel Manta-e Concept lanseras. Foto: Opel
    2025 kan produktionsversionen av Opel Manta-e Concept lanseras. Foto: Opel
  • 2025 kan produktionsversionen av Opel Manta-e Concept lanseras. Foto: Opel

De första planerna på att sätta Opel Manta e i produktion kan ha startat. Den skulle i så fall baseras på en plattform som stödjer en räckvidd på upp emot 70 mil.

I mars kom beskedet att bilkoncernen Stellantis har som mål, att i slutet av det här årtiondet, årligen sälja fem miljoner elbilar och ha 75 elbilsmodeller på marknaden.

Som en del av den planen kommer koncernen om två år börja tillverka de elektriska flaggskeppsmodellerna för DS, och Opels räkning i södra Italien, rapporterar Automotive News Europe. De har fått tillgång till interna dokument om framtida planer.

Internt kommer DS-modellen kallas D85 och förväntas vara en mellanstor, femdörrars fastback och kommer ha liknande proportioner som finns på Citroën C5 X. Det kan också betyda att produktionsversionen av konceptet Opel Manta e lanseras. 2025 kommer en systermodell till D85 ersätta Opel Insgnia, som utvecklades när GM ägde Opel i mitten av förra årtiondet. Den bilen har kodnamnet OV85-projetket.

Erbjuder räckvidd på emot 70 mil

Bilarna kommer baseras på plattformen Stellantis STLA-medium och är designade för premiumbilar som främst ska vara elbilar, men som också kan stödja versioner med förbränningsmotorer, om någon specifik marknad kräver det. De kommer vara mellan 435 och 500 centimeter långa, ha batterier på mellan 87 och 104 kWh, och erbjuda en räckvidd på upp emot 70 mil.

Även en elektrisk ersättare till suven DS7 Crossback (D74), och en Lancia (L74) kommer byggas i samma fabrik. Den förstnämnda ska anlända till marknaden 2025, och den sistnämnda kommer antagligen kallas Aurelia. Stellantis siktar enligt uppgifter på att tillverka i snitt 90 000 elbilar årligen mellan 2026 och 2029 i den italienska fabriken. I dag byggs Fiat 500 X, Jeep Renegade, och Jeep Compass i samma fabrik.

Stellantis ville inte kommentera uppgifterna som publikationen berättade om.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com