Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford GT Competition är en extrem bansmiskare

Superbilen blir ännu snabbare i lättviktsutförande

Tyckte du att nya Ford GT verkade lite trött? Då har Ford ett botemedel och medicinen heter lägre vikt. Säg hej till GT Competition.

Ford GT bär på ett tungt racingarv. Inte nog med att anfadern Ford GT40 sprang ur en dröm att ge Enzo Ferrari en känga, utan också i vår tid har Ford GT visat framfötterna och i fjol vann bilen sin klass i det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans.

Alldeles innan årsskiftet startade produktionen av Ford GT i Multimatics fabrik i Kanada och Sverige har tilldelats fyra bilar av den tilltänkta serien om totalt 1.000 stycken. Vad de fyra har gjort för att kvalificera sig vet vi inte, men helt lätt att få ett kontrakt har det inte varit.

Var den nya Ford GT Competition passar in i allt detta vet vi inte, men klart är att Ford nu visar upp en mer bananpassad version som har lättats på dödvikt för att därmed kunna gå ännu fortare.

Och Ford menar allvar. För Ford GT Competition har inte bara fått kolfiberpynt här och där, utan man har också kastat ut stereon, luftkonditioneringen och – hemska tanke – mugghållarna. Bakrutan är tunnare och glasluckan över motorn är inte alls av glas, utan av akrylplast. Avgassystemet är av titan, liksom hjulmuttrarna.

U.S. Food and Drug Administration

Titan är utmärkt även i medicinska implantat.

Även bakom ratten har saker hänt. Ratten i sig är en alcantaraklädd historia och det mockaliknande materialet finns också i säten, på instrumentpanelen och i innertaket. Den rena kolfibern tittar fram på trösklar och på mittkonsolen.

Exakt hur mycket vikt som Ford har sparat uppger de inte, men bara mugghållarna väger säkert ett par hekto. Så om du är en av de fyra som väntar på en GT och främst tänker använda den på bana, då är det läge att höra av sig till Ford och be om att få den i Competitionutförande.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com