Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världens brunaste Ferrari till salu

Skapades av legendarisk filmbilsbyggare

Customkungen George Barris byggde en gång en väldigt brun Ferrari åt sig själv. Nu ska den säljas på auktion.

När Hollywood behövde bilar vände de sig till George Barris, grekättlingen som började bygga om bilar i början av femtiotalet. I hans garage, Barris Kustom Industries, skapades bilhistoria när filmindustrin sökte någonting effektfullt att stoppa in i sina rullar.

Det började med taksänkningar av Mercury, som tidens anda påbjöd, men spårade snart ur i exempelvis Munster Koach, en T-Ford ombyggd till likbil med V8 och tio – japp, tio – förgasare. Och så byggde han förstås den ursprungliga Batmobile.

Den som Adam West körde i tv-serien.

Barris var produktiv som få och när han inte skramlade ihop filmbilar sålde han sina kreationer till Hollywoods största stjärnor. John Wayne var en återkommande kund och Zsa Zsa Gabor beställde passande en gyllene Rolls-Royce.

Sällan behöll han någonting för sig själv, utom en gång. Han spikade ihop en Ferrari i slutet av sjuttiotalet och fyllde den med dåtidens hetaste teknik och skrudade den i fyra nyanser av brunt. Minst. Den behöll han sedan ända fram till sin död 2015.

Nu är den till salu. Den Texasbaserade auktionsfirman Barrett-Jackson bjuder ut denna guld-och-brun-lackerade Ferrari 308 GTS av 1978 års modell till salu, komplett med utsvängda hjulhus, lysdiodsinstrumentering och mikro-tv från Sony. Allting blankt i interiören har guldpläterats och fälgarna, tidstypiska kryssekerfälgar från BBS, är självklart i matchande guld.

Nog med guld för Las Vegas.

Bilen kommer att gå under klubban i Scottsdale, Arizona, i januari nästa år. Något uppskattat pris vågar Barrett-Jackson inte ge och har heller inte satt ut något reservationspris. Som om du är sugen på en tidsmaskin som tar dig tillbaka till slutet av sjuttiotalet har du chansen att göra ett fynd som kommer att sätta dig i centrum på nästa träff med Ferrariklubben.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com