Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ferrari 488 Pista suger sig fast

Avancerad aerodynamik skapar mer marktryck.

Den senaste specialaren från Ferrari domineras av en front som skyfflar luft. Därmed ska den tryckas hårdare mot marken.

Man kunde nästan höra en försynt hostning från de fina salongerna i Maranello när Porsche presenterade sin nya 911 GT3 alldeles nyss. Sedan viftade någon med vänsterhanden åt en uppassare med viskningen ”förinta dem”.

För knappt har tyskarnas senaste inlägg i debatten om vems pappa som är starkast slutat eka innan Ferrari höjt rösten med nya 488 Pista. Och Pista, det betyder förstås bana och det är där den hör hemma. Ferrari påstår nämligen att man har använt sig av erfarenheterna från tävlingsbilarna 488 GTE och 488 Challenge när man utvecklat 488 Pista.

Och se bara på den där glupande fronten, vars enda uppdrag är att skyffla luft så att framhjulen trycks ner i marken. Så skapar man grepp. Undertill finns virvelgeneratorer och baktill en enorm diffusor som arbetar ihop med den soffbordsliknande bakspoilern för att hålla bakvagnen tryckt mot backen.

Som en sugfisk.

Men grepp handlar förstås inte bara om aerodynamik, utan också om mekanik och på det området har Ferrari 488 Pista fått en ny setup med mer aggressiva hjulvinklar och nya, stöddigare mappar för de adaptiva stötdämparna. För att ge de förstummade chaufförerna en chans att hantera allting har Ferrari sedan fyllt på med allsköns förarstöd, som aktiv differentialbroms och ett antisladdsystem med justerbar funktion om man är sladdsugen, där bromsarna hjälper till att hålla balansen genom kurvorna.

Mitt i alltihop kokar förstås en motor och här är den spänstigare än någonsin. Med hjälp av titanvevstakar, grenrör av rymdlegeringen Inconel och lättare vevaxel och svänghjul har man kunnat sänka vikten, samtidigt som man har vridit upp volymen till 720 högröstade hästkrafter. Totalt har Ferrari skalat 90 kilo av grundmaterialet 488 GTB och tycker man ändå att den är för tung kan man beställa kolfiberfälgar, som skalar av ytterligare något kilo där det gör som allra mest nytta.

Några svenska priser har inte annonserats ännu, men gissningsvis landar de på någonstans mellan 2,5 och 3 miljoner kronor. Kanske borde Porsche skruva på sig hemma i Stuttgart.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com