Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lexus nya elbil har motorer på varje hjul

Ger sig in i elbilsracet - i elfte timmen

Lexus hakar på elbilståget sent om sider. Elektrifieringen startar med en konceptbil på Tokyo Motor Show. Lexus LF-30 Electrified Concept sägs vara en försmak på märkets kommande elbilar.

På Tokyo Motor Show presenterar Lexus i dag sin vision ”Lexus Electrified”, som beskriver elektrifieringen av företagets framtida fordon. Det första exemplet är den batteridrivna elbilen Lexus LF-30 Electrified Concept, som får världspremiär på mässan. Med avancerad självkörande teknik, utsläppsfri prestanda ger den en försmak av det kommande decenniets elektrifierade Lexus-bilar.

Första steget tas redan i november 2019 när Lexus visar sin första helt batteridrivna elbil samtidigt som företaget fortsätter utveckla elhybrider, laddhybrider, bränslecellsfordon och ytterligare batteribilar. Strax därpå, i början av det kommande decenniet, kommer Lexus att lansera dels sin första laddhybrid, dels en helt ny plattform speciellt för batteridrivna elbilar. 2025 kommer det finnas elektrifierade alternativ till samtliga modeller och samtidigt räknar företaget med att de elektriferade modellerna står för majoriteten av försäljningen och därmed ersätter vanliga konventionella drivlinor.

Startskottet på företagets nya vision ”Lexus Electrified” görs genom debuten av konceptbilen LF-30. Den visar hur företaget ser på utvecklingen av sina elektrifierade modeller under de närmaste åren.

Det handlar både om ett nytt sätt att bygga elbilar, med såväl hjulmonterade elmotorer, ”steer-by-wire” och individuell styrning av motorerna som en långt gången teknik för självkörning och automati­sering.

Bilen kan tack vare hjulmotorerna att bilen kan vara såväl framhjulsdriven som bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven, helt beroende på den aktuella situationen. Lexus avser att implementera tekniken för alla sina elektrifierade modeller.

Steer-by-wire är en annan funktion, som innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratt och de styrande hjulen. Därigenom kan styrningen i mycket hög grad anpassas till olika förhållanden och preferenser. Ratten kan dessutom på ett enkelt sätt flyttas helt ur vägen när bilen är i självkörande läge.

Konceptbilens futuristiska design är utformad på ett sätt som bara går att åstadkomma med en batteridriven elbil där elmotorerna är placerade i hjulen. Formgivningen ska visualisera energiflödet från drivlinan via föraren till vägen.

Sidorutorna kan tonas steglöst, från helt genomskinliga till att ge en stor grad av avskildhet. Färgen i fronten och luminiscens-mönstret gör det möjligt att utifrån se om bilen körs som vanligt eller om den är självkörande.

Förarplatsen är uppbyggd kring Lexus nya koncept ”Tazuna”, som är inspirerad av hur en ryttare kommunicerar med sin häst via tygeln. På motsvarande sätt ska föraren kunna ha full kontroll över alla viktiga funktioner via knappar i ratten och head up-displayen, utan att behöva ta blicken från vägen. Geststyrning och presentation av olika typer av information med hjälp av AR (augmented reality – förstärkt verklighet) är andra exempel på Tazuna-tänket.

IPassagerarstolen fram sägs påminna om förstaklassätet i ett flygplan, medan baksätet har en artificiell ”muskelteknik” som anpassar sig till passagerarna och som kan ställas in i en rad olika lägen. Ett musiksystem från Mark Levinson ger en helt ny ljudupplevelse, med bland annat högtalare i nackskydden som förutom en optimal ljudbild också erbjuder en brusreducerande funktion. Via glastaket över baksätet går det att hantera olika funktioner med röst- eller geststyrning och med AR-teknik exempelvis visa stjärnhimmel, videor och navigationsdata.

Batteriladdningen kan ske trådlöst för att underlätta den dagliga laddningen och en AI-baserad energistyrning ger optimal kontroll över fördelningen av laddström, samtidigt som den kan anpassas till när föraren brukar använda bilen. AI används också för anpassning till olika förare, med allt från temperatur och underhållning till inställning av t ex fjädring och prestanda.

LF-30 har dessutom en ”Lexus Airporter”, ett stödsystem i form av en drönare som kan transportera t ex bagage från husdörren till bilens bagageutrymme. Det finns också en funktion som kan såväl parkera bilen automatiskt som köra fram den från parkeringen till husdörren.

Lexus LF-30 Electrified Concept – Basfakta

Längd/Bredd/Höjd: 5 090 / 1 995 / 1 600 mm
Hjulbas: 3 200 mm
Vikt: 2 400 kg
Räckvidd (WLTP): 500 km
Batterikapacitet: 110 kWh
Max laddeffekt: 150 kW
Acceleration 0–100 km/tim: 3,8 sekunder
Max hastighet: 200 km/tim
Max effekt: 400 hk
Max vridmoment: 700 Nm

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com