Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lexus nya flaggskepp får motor från Volvo

LY 650 placerar sig ovanför LS i programmet.

En ny modell från Lexus är större och starkare än någon tidigare. För att klara av det har man tagit hjälp av Volvo.

Redan i våras kunde vi rapportera att Lexus planerade lanseringen av en ny toppmodell, ett flaggskepp som skulle placera sig en bra bit ovanför de vanliga LS- och LC-serierna på pris- och storleksskalorna.

Nu är Lexus LY 650 officiell och den är onekligen en best: 20 meter lång och nästan sex meter bred och den ska representera ”en drömlik vision av den lyxiga livsstilen”. Inte nog med det, den har också enormt mycket motor. Så mycket att det inte räcker med en.

Lexus LY 650 har nämligen dubbla motorer, svansmonterade raka dieselsexor med både kompressor- och turboladdning. Stora är de också, 12,8 liter styck. Välj mellan 800 hästkrafter eller tusen jämnt – per styck. Och för att det ska riktigt, riktigt exklusivt kommer motorerna inte från Lexus egna sortiment, utan från Volvo.

Volvo Cars

Volvo?

Närmare bestämt levereras de av Volvo Penta, den marina avdelningen hos Volvo AB, och de har sitt ursprung i deras lastbilsmotorer. Lexus anger inga prestanda- eller förbrukningssiffror, inte heller vad LY 650 kommer att kosta när den lanseras någon gång under nästa år.

Vad de däremot säger är att LY 650 är en båt. Så var det med det.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com