Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lexus ger sig ut på djupt vatten

Nytt flaggskepp lanseras nästa år.

Lyxbilstillverkaren Lexus kastar loss och går till sjöss. Nästa år ska man presentera en 20 meter lång lustjakt.

Det kan inte vara lätt att vara biltillverkare. Vareviga morgon ska man behöva gå upp för att utveckla, tillverka och marknadsföra och gör man inte rätt är man död. Så det ska vara plattformar hit och autobromsar dit. Funkar inte dubbelkopplingslådan, de adaptiva stötdämparna eller pekskärmen med hundra miljoner miljarder megapixlar perfekt kommer journalister, bloggare och de som faktiskt köper produkterna att gnälla och sedan visar det sig att kommunstyrelsen i Säffle infört nya utsläppsgränser i stadskärnan. Och därmed måste ytterligare miljarder pumpas in i allt effektivare avgasrening.

Sedan ska man försöka sälja sina bilar på en marknad med mördande konkurrens – marginalerna i branschen räknas i enstaka procent – och har man tur kan man få tillbaka det man har pumpat in under utvecklingsarbetet, innan konkurrenter och myndigheter rycker undan mattan så att man får börja om från början igen.

Så kanske borde man inte vara förvånad när var och varannan biltillverkare vänder sig mot vattnet. En båt har inte åtta växlar, adaptiv farthållare eller filhållningsassistent och på havet får man släppa ut ungefär vad som helst. Och om en bil kan säljas för ett par hundra tusen, kanske en miljon om man har odlat sitt varumärke, finns det i princip inga gränser för hur mycket en båt kan kosta.

Mercedes-AMG har gjort det, och Bugatti: lierat sig med båtbyggare för att kunna tjäna en enkel hacka. Aston Martin har inte bara en båt, utan också en ubåt, medan BMW nöjer sig med att sälja batteriteknik till båtbyggare.

I fjol doppade Lexus tårna i båtbranschen med ett koncept de kallade för Sport Yacht Concept, en drygt tolv meter lång daycruiser framtagen i samarbete med Marquis-Larson Boat Group i Wisconsin, USA. V8:orna hämtades från Lexus ordinarie sortiment och den blev nyligen utnämnd till Årets Båt i Japan.

Lexus

Det är den vi ser på bilderna.

I samband med att Shigeki Tomoyama, en av Toyotas högsta chefer, tog emot utmärkelsen undslapp han sig också att Lexus planerar en produktionsmodell som ska marknadsföras över hela världen med lansering nästa år. Den nya båten ska bli större, närmare bestämt 65 fot eller närmare 20 meter lång, med flybridge, luxuösa hytter och plats för upp till 15 gäster.

Alltjämt kommer man att samarbeta med Marquis-Larson Boat Group som kommer att tillverka båtarna hemma i USA. Några specifikationer eller prisuppgifter undslipper sig inte Lexus i nuläget, men räkna med att den kommer att vara dyrare än någonting annat i modellsortimentet. Precis som det anstår ett flaggskepp.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com