Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

BMW-batteri används i el-båt

Hög kapacitet och låg vikt hör till fördelarna.

Elbilshysterin har nått även båtindustrin. Nu börjar BMW leverera sina batterier till båtmotortillverkare med eldrift på agendan.

I år ska det inte vara bil. Det ska vara båt. Aston Martin har lanserat en egen båt och Bugatti matchar Chiron med ett vansinnigt vattenverktyg. Rolls-Royce har byggt en bil som ser ut som en båt och Abarth har fyllt sin argaste humla med virke från den marina världen.

Nu ger sig även BMW in i vattensporten. Inte som båtbyggare, men som batterileverantör. Det är Torqeedo, en tysk tillverkare av eldrivna båtmotorer, som integrerat det 33 kWh stora batteripaketet från BMW i3 till en serie drivsystem som sedan säljs vidare till både båttillverkare och privatkunder.

Sedan kan man fråga sig om el och vatten är en så bra kombination, men både BMW och Torqeedo tycks tro det. Vi får väl se vad som händer när vågorna sköljer över motorluckan och kortslutning tänder eld på träet.

Redaktören

Men redaktören, du har ju också en el-båt?

Jaja. Jag blev nog mer betuttad i båten än i drivsystemet egentligen och Google berättade att Kaiser K-625 är en liten godsak tillverkad av trä-epoxi-komposit. Till de mer konventionella motoralternativen hör dubbla Rotaxmaskiner, eller en V8 från Ilmor. Wow. Har jag råd? Nej.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com