Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche Mission E blir kombi

Konceptbil ger försmak av kommande elmodell.

Att Porsche planerar eldrivna modeller har vi vetat länge. Men nu börjar vi se hur de kan komma att se ut.

Sakta kommer verkligheten i kapp. När vi för första gången fick se hur Porsche tänker i elbilstermer i september 2015 var konceptbilen Mission E låg, slank och smäcker. Bakdörrarna var hängda i bakkant och på konceptbilsvis hade den inga backspeglar, knappt några dörrhandtag och ont om plats för de åkandes skallar. Porsche Mission E var mer skulptur än bil.

Nu visar Porsche upp en ny konceptbil kallad Mission E Cross Turismo och den är mer lik en vanlig produktionsbil, med både dörrhandtag och backspeglar. Närmare bestämt är den rätt lik Porsche Panamera Sport Turismo, alltså kombivarianten av Porsches sportsedan, men kryddad med en nypa terrängplast runt hjulhusen så att den ska smaka suv. Nuförtiden går det ju inte att sälja någonting annat.


Sök efter strömförande Porschemodeller till salu här


Men riktigt så där kommer Porsches elbil knappast att se ut den dagen den kommer i produktion. Räkna med att trösklarna blir mer robusta, fälgarna mer normala och stolarna kommer inte att se ut som utomjordingar. Porsche säger att Mission E Cross Turismo ”använder element som ligger nära serieproduktion”, men inte mer.

Element?

Två motorer, en fram och en där bak, ska tillsammans leverera 600 hästkrafter och det ska räcka till att skicka bilen till 100 på 3,5 sekunder. Porsche lovar också att den inte ska tröttna även om man kör flera dragrace på raken, någonting som elbilar annars har svårt med. Batterierna ska kunna snabbladdas för 40 mils körning (enligt den gamla, generösa NEDC-körcykeln) på en kvart.

En fullt seriemässig elbil kommer vi inte få se från Porsche förrän nästa år, så vi vet inte hur mycket av det vi ser som kommer i produktion. Räkna med att drivlinan kommer att ha ungefär samma specifikationer, men att utseendet kommer att vara närmare Porsches befintliga modellfamilj.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com