Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här pressar The Stig el-Porschen till max

Video: Så låter det när 761 elektriska hästar släpps loss på testbanan

761 hästkrafter ur två elmotorer. Det går undan när tv-profilen The Stig pressar Porsche Taycan Turbo S på Top Gears testbana.
Se Youtube-klippet när Porschen slår rekord för elbilar.
”Bilen är så tyst att man kan höra däcken skrika i kurvorna” skriver en tittare.

En testförare i vit hjälm och vit overall…jodå, den hemliga mannen som kör roliga bilar runt Top Gears testbana är förstås The Stig.
Nyligen la Top Gear upp klippet på Youtube där The Stig testar hur snabb Porsches nya elbil Taycan Turbo S är.
Och som vanligt med The Stig så är det hans körning som talar. Han ger som bekant inga intervjuer och visar inte sitt ansikte. Däremot vet vi vid det här laget vem han är.
Namnet är Ben Collins, han är 44 år gammal och en erfaren förare med många år bakom ratten på bilar i NASCAR, Le Mans och Formel 3. Han är dessutom stuntförare och deltog i de mer avancerade bilscenerna i Bond-filmen Quantum of Solace.

The Stig satte sig alltså i Porsches omtalade elbil med två elmotorer som skapar en acceleration på 0-100 km/h på 2,8 sekunder. Marschen upp till 200 km/h ska gå på 9,8 sekunder.
Tidningen Auto Expess provkörde bilen för några månader sen och konstaterade att ”den ser mest ut som en Panamera, men ombord känns det mer som en 911”.

Nu kom knappt The Stig upp i topphastighet eftersom Top Gears testbana –  på Dunsfold Aerodome utanför Carnleigh i sydöstra England – är ganska slingrig.
Men vi får ändå en bra bild av bilens prestanda – och ljud. Eller snarare brist på ljud. För tittarna reagerade snabbt på hur annorlunda Taycan låter jämfört med många andra superbilar som The Stig rattat.

”Känns konstigt att inte höra en vrålande V8. Bilen är så tyst att man kan höra däcken skrika i kurvorna” skriver Chris Dragon, en av tittarna på Youtube.
”Låter ju inte bra alls. Det enda bra med det är att föraren kan höra hur däcken beter sig på banan” skriver tittaren Nick Price.

Hur snabb är Taycan Turbo S då? Jodå, lika snabb som Koenigsegg CCX och med varvtiden 1:17.6 hamnar Taycan på en 20:e plats bland alla testade bilar genom åren.
Porschen kvalar också in som den snabbaste elbilen, fyra sekunder snabbare än Tesla Model 3 och tio sekunder snabbare än Tesla Roadster.
De andra bilarna med snabbare tider än Taycan är dessutom inga modeller med betydande produktionsvolym.

Rekordet hålls av italienska supersportbilen Pagani Huayra som klarat varvet på 01:13.8.

Snabbfakta Porsche Taycan Turbo S

Pris: 2 080 000 kr
Effekt: 560 kW (761 hk)
Acceleration 0-100 km/h: 2,8 sek
Maxhastighet: 260 km/h
Elförbrukning i kWh/100 km (WLTP): 25.7-24.5
CO2-utsläpp i g/km (WLTP): 0
Räckvidd blandad körning: 388-412 km

VÄLJ DIN NÄSTA PORSCHE HÄR

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com