Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar XJR 575 – heavy metal i syrénbersån

Husvagn? Den här Jaggan orkar dra i väg hela ditt brittiska gods om du så önskar …

575 hästkrafter och 700 newtonmeter som ska trängas i de drivande bakhjulen. Jaguar har lanserat sin mäktigaste lyxbil hittills.

För oss anglofiler är det lätt att tänka på Storbritannien som ett enda stort afternoon tea serverat i bibliotek med tunga klotband i hyllorna, oljemålningar på väggarna och knappstoppade läderfåtöljer att sitta i.

Men då glömmer – eller förtränger – vi att Judas Priest, Motörhead och Deep Purple också är sprungna ur samma land.

Det är i det ljuset som Jaguar XJR 570 ska betraktas. Ett solo framfört på gitarr strängad med taggtråd – men samtidigt med god känsla för melodier och refränger. Åtminstone tror vi det, för ännu har vi bara läst pressreleasen.

XJ är inne på sitt åttonde år i nuvarande generation, den som lät designchefen Ian Callum vända upp och ned på retrodesignen som Jaguar odlat ett antal decennier.

Jaguar

XJR år 1995. Då med 340 hk.

Modellbeteckningen XJR introducerades 1995 när den dåvarande XJ-generationen (X300) fick sin sexcylindriga fyralitersmotor kompressorladdad. Med 340 hästkrafter och svarta lister runt rutorna var det introt till första hårdrockslåten (tänk Deep Purples Jon Lord på sin Hammondorgel).

Två år senare pensionerade Jaguar de aningen ålderstigna sexorna och lanserade en nyutvecklad V8, även den på fyra liter (generation X308). Med kompressor ökade effekten till 375 hästkrafter. (Men läckrast alla kategorier är kanske Daimler Super V8 – den distingerade lyxbilen med samma motor!)

Tjugo år senare kan vi addera 200 hästkrafter till den siffran och motorn har i dag fem liters volym. En aktiv, elektroniskt kontrollerad diffbroms ska hålla ordning på bakhjulen, men nog är det lite förvånande att Jaguar inte låter kombinera fyrhjulsdrift med sin starkaste motor. Inte nödvändigtvis tråkigt eller fel – bara förvånande.

När allt går som det ska tar 0–100 km/h 4,4 sekunder och efter 44 sekunder nås toppfarten, 300 km/h. Någon skillnad i prestationsförmåga mellan den korta (nåja, 513 centimeter) och långa (526 cm) versionen uppges det inte vara. Enligt faktabladet skiljer dessutom bara 10 kg, vilket är överraskande lite.

Två lackkulörer är förbehållna XJR: Velocity Blue eller Satin Corris Grey. Lädersätena har så kallat diamantmönster. En bakspoiler har tagit plats på bagageluckan och trösklarna har lagts ut en smula. Röda bromsok och glanspolerade, svarta 20-tumsfälgar kompletterar bilden.

Hela XJ-serien piffas upp en smula inför 2018 med bland annat 4G-wifi och en större menyskärm (nu tio tum). Autobroms som arbetar i spannet 5–60 km/h finns också.

Men så vitt vi vet går de flesta hårdrockslåtar snabbare än 60 km/h. Och sega hårdrocksballader – det är väl något som tyskarna får ta hand om?

Fotnot: tyska konkurrenter finns det gott om, exempelvis BMW M760Li samt Mercedes-AMG S63 och S65. Audi har just nu vaktavlösning inför nya A8, men låt oss gissa att det snart presenteras en ny generation S8 också.

Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com