Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW Z4 visar upp sig

Utdragen lanseringsprocess är (nästan) över.

När BMW presenterar en ny generation Z4 är proportionerna mer sportbilsmässiga än förr. Lanseringsmodellen får en rak sexa med massor av kraft.

BMW:s modellanseringar följer ett tydligt mönster. Först visar man upp en konceptbil som visar hur man egentligen vill att bilen ska se ut, skarpt skurna skapelser med konstfullt utformade detaljer.

Något år senare presenterar man sedan hur bilen blev till slut, efter att verkligheten knackat på dörren. När designen passerat avdelningarna för ekonomi, produktionsberedning och allmän uppgivenhet är de skarpa kanterna avslipade, krockkuddarna apterade och dörrarna försedda med handtag, så att de går att öppna utan magi.

Så är det förstås även nu, när produktionsversionen av BMW Z4 begår sin premiär under bilveckan i Monterey i Kalifornien. För ganska precis ett år sedan visade de upp konceptbilen, en dröm om vad som skulle kunna vara om man slapp vardagens krav. Och nu får vi se den som du och jag kan köpa, en något mer nedtonad typ med lite bulligare former som bättre kan möta allsköns olika krav, från effektiv tillverkning till godkänd krocksäkerhet.

BMW AG

För konceptbilen skulle man inte vilja slå runt med.

Och hade det inte varit för den där konceptbilen hade BMW Z4 sett hur hård ut som helst – den är en riktig sportbil enligt den klassiska skolan, mer så än den förra generationen Z4: lång motorhuv, kort bakdel och plats för två under bar himmel. Bara inte riktigt lika het som man drömde om i fjol.

Under huven ruvar en rak sexa på 340 hästkrafter parad med en åttaväxlad automatlåda, så prestanda ska kunna matcha utseendet. BMW säger att sprinten till 100 kilometer per timme ska gå på 4,6 sekunder. Kul i kurvorna ska den också vara, inte minst tack vare adaptiva stötdämpare och en elektroniskt reglerad differentialbroms. I alla fall om man tecknar sig för lanseringsmodellen, BMW Z4 M40i First Edition.

Sedan får vi inte veta mycket mer, utan mer information kommer först den 18 september. Kanske hänger det ihop med att Toyota väntas släppa mer information i höst om sin variant på samma tekniska bas, nya Toyota Supra. Den som lever får se.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com