Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW Z4 får svenska priser

Och en fyrcylindrig minsting-variant.

Nya BMW Z4 hade premiär förra månaden. Nu får vi veta mer om modellen, vilka motorer den får och hur prisbilden ser ut.

Ingen bygger sportiga bilar med samma självsäkerhet som BMW. Så fort man ska koka ihop en ny M3, M4, M5 eller M6 är man säker på hur resultatet ska bli: bedövande effektiv transport. Receptet har varit det samma i över 30 år nu: vardagsvagn upptill, racersportvagn undertill.

Men när de ska försöka bygga sportbilar har man inte alls samma stadiga blick. De senaste årens sportbilar (tvåsitsiga, öppna vagnar som inte baseras på någon sedankaross, alltså) har var och en försökt vara någonting helt annat än sin föregångare. Först ut var Z1, som pekade med hela handen mot framtiden – Z stod till och med för ”Zukunft”, det tyska ordet för framtid.

BMW AG

Dörrarna hissades ner i trösklarna.

Men när den ersattes av Z3 i mitten av 1990-talet försökte den sig på en retrodesign och under skalet hade man hämtat tekniken från förra generationens BMW 3-serie. Vad Z stod för i det fallet var det ingen som visste.

För ett kort ögonblick hade vi någonting som hette Z8, som förpackade explosiva prestanda i en aluminiumkaross som hälsade till gamla BMW 507, och sedan kom Z4 som på den nye chefdesignern Chris Bangles vis såg ut som en japansk origamiövning.

Den fick i sin tur en efterträdare som svällde på alla ledder. Den förra Z4-generationen var en fetlagd GT-vagn med plåtcab. När den nu ersätts försöker Z4 vara något slags prestandaorienterad Miatautmanare, med nättare proportioner och sufflett av tyg.

マツダ

Sade du något, BMW?

Om BMW:s alla M-modeller har varit genetiska kloner av varandra har Z-generationerna avlösts genom adoption: arvsmassan har helt enkelt inte varit densamma.

I den senaste har till och med DNA från Toyota letat sig in. Japanerna kommer att använda samma teknik i sin nya Supra, som väntas presenteras på Parissalongen i nästa vecka efter en långdragen lanseringsprocess.

Det behöver inte vara fel, för Supra lär bli en körmaskin av rang och nya Z4 lovar också skarpare köregenskaper än förr. Lanseringsmodellen M40i (634.900 kronor) fick vi se redan för en månad sedan och då kunde vi berätta att den får en 340 hästkrafter stark bensinsexa.

BMW AG

Och ett utseende som vagt påminde om konceptbilen.

Nu får vi också veta att Z4 kommer att kunna beställas med två mildare maskiner: en tvålitersfyra på 258 hästkrafter i Z4 sDrive30i (505.900 kronor) och en till tvålitersfyra på klart Miatamässiga 197 hästkrafter i Z4 sDrive20i (452.900 kronor). Alla varianter får åttaväxlad automatlåda och bakhjulsdrift – men i sommar kommer en sexväxlad manuell spaksak att göra entré som ett alternativ i minstingen.

Och då blir den kanske en (något dyr) Miatautmanare på allvar – ungefär som Z3 var på sin tid. Kanske är det så som BMW:s sportbilar börjar mejsla ut en tillvaro för sig själva, en egen identitet som små, körglada sportbilar i utkanten av BMW:s enorma modellprogram.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com