Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen lanserar enormt mångsidig plattform för nästan alla elbilar

Volkswagen fortsätter samt accelererar sitt arbete med sina elbilsplattformar. Volkswagen ska lansera en plattform som ska användas till koncernens alla bilmärken och modeller (!).

Alla kommande modeller inom Volkswagengruppen ska baserar på gemensamma plattformar i framtiden och ska bestå av hårdvara, programvara, batterier, laddning, samt mobilitetstjänster. 

Volkswagen tänker minska komplexiteten och utnyttja synergier, samt skalfördelar. 

– Elektrifiering och digitalisering förändrar fordonen snabbare och mer radikalt än någonsin tidigare. Stordriftsfördelar är absolut kritiska för båda delarna. Vår utformning av plattformen kommer att ge oss en ännu bättre position för att utnyttja hela gruppens samlade potential. Genom att samla styrkorna hos våra starka varumärken kommer vi att kunna skala upp vår framtida teknik ännu snabbare och maximera antalet människor som drar nytta av den, säger Herbert Diess, vd och koncernchef för Volkswagengruppen. 

Redan idag finns den helelektriska plattformen MEB, Modular,Electric Drive Toolkit. Om ett år kommer 27 MEB-baserade modeller att erbjudas från hela koncernen. Samma år lanseras de första fordonen som baseras på Premium Platform Electric (PPE), med snabbare acceleration, längre räckvidd och kortare laddningstider.

LÄS MER: Volkswagen funderar på att börsnotera Porsche

Koncernen ska även utveckla Scalable Systems Platform (SSP), som är nästa generation av helelektriska, helt digitala och skalbara fordonsplattformar, som modeller av alla märken och segment sedan kan byggas på. 

Volkswagen vill uppnå synergieffekter genom att alla märken de närmaste åren ska börja använda operativsystemet VW.OS. Version 1.2 kommer följa med i plattformen PPE, och 2.0 kommer finnas i SSP.

Från och med 2023 ska koncernen införa en enhetlig battericell som ska skala upp runt om i världen, och 2030 ska motsvarande siffra var 80 procent av alla koncernens elfordon. På så sett ska Volkswagen minska kostnaderna med upp till 50 procent i instegssegmentet och med upp till 30 procent i volymsegmentet, och det är här Northvolt kommer in. Volkswagen och dess partners ska bygga sex battericellfabriker med en total kapacitet på 240 GWh i Europa, i slutet av det här årtiondet. 

Den fjärde delen av den nya plattformen är mobilitetstjänster och andra tjänster. Dessa inkluderar bland annat samåkningstjänsten MOIA, bildelningserbjudandet WeShare och prenumerationstjänster från Volkswagen Bank.

LÄS ÄVEN: Volkswagen fortsätter med förbränningsmotorer

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com