Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Europas bilförsäljning minskade i oktober

Nybilsförsäljningen plågades av covid-19

Förra månaden minskade nybilsförsäljningen i Europas fyra största marknader. Det visar att efterfrågan har minskat på grund av den nuvarande vågen av covid-19. 

Nybilsregistreringen i Tyskland minskade med 3,6 procent i oktober jämfört med samma period förra året, medan försäljningen har minskat med en femtedel i Spanien, 10 procent i Frankrike, samt 0,2 procent i Italien, rapporterar Automotive News Europe. 

Det kan tolkas som ett oroande tecken på vad som komma skall för bilindustrin i Europa och även ekonomin. En stor del av försäljningen i oktober skedde innan regeringarna i flera av i Europas länder införde striktare restriktioner för att försöka tackla covid-19.

Storbritannien har infört en fyra veckors lång, partiell nedstängning av landet, vilket betyder att bilförsäljare fick stänga under torsdagen. Även Frankrike har utfärdat liknande åtgärder. 

Återförsäljare i Tyskland får ha öppet, men den tyska regeringen har även den infört en partiell nedstängning. Förbundskansler Angela Merkel har uppmuntrat medborgarna att stanna hemma så mycket som möjligt. Österrike, Grekland och Portugal har även dem infört restriktioner, medan Italien har begränsat öppettider för företagen.

LÄS MER: Andelen laddbara bilar i Sverige ökade under oktober

PSA-gruppen, som bland annat tillverkar Peugeot, har avbrutit sina planer på att lägga till ett extra skift för arbetarna i Sochaux-fabriken i Frankrike på grund av restriktionerna. De avvaktar fram tills dess att deras click and collect-system kan införas, för att kunna sälja fler av sina bilar till kunder.

Micheal Dean är analytiker på Bloomberg, och han förväntar sig att bilförsäljningen i Europa kommer minska med 25 procent det här året, vilket är värre än hans tidigare prognos på 20 procent. 

Både Tyskland och Frankrike har tidigare presenterat åtgärder för att stötta industrin med lån och även subventioneringar för att uppmuntra konsumenter att köpa batteridrivna bilmodeller. Även om åtgärderna ökade försäljningen under sommaren, har nu effekten avtagit. 

LÄS ÄVEN: Renault Zoe tar över Europa

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com