Redaktionen tipsar

Nya prognosen: Så slår coronakrisen mot bilförsäljningen

Svenska nybilsförsäljningen tros rasa med 60 000 bilar i år på grund av coronakrisen.
Bil Sweden skriver ner sin prognos med 18 procent till 270 000 nya bilar i år.
– Det är ett osäkert läge för både efterfrågesidan och utbudssidan. I stort sett alla bilfabriker världen runt står stilla samtidigt som många av kunderna är osäkra på framtiden, vilket tillsammans kommer att påverka bilmarknaden, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Tidigare låg prognosen att den svenska nybilsförsäljningen i år skulle landa pår cirka 330 000 bilar, redan det en minskning på sju procent från förra året. Nu har Bil Sweden gjort nya prognoser med coronakrisen inräknat – men osäkerheten är stor.

– Vi vet ännu inte när smittspridningen avtar, när produktionen av fordon kan starta samt vilka ytterligare insatser som regeringen gör för att stimulera efterfrågan för att kick-starta ekonomin igen. Sammantaget gör det att det är mycket svårt att göra prognoser just nu, men detta är vårt bästa estimat i dagsläget, säger Mattias Bergman.

Trots det osäkra läget bedömer Bil Sweden andelen laddbara bilar ligger därmed kvar på 30 procent för 2020, en kraftig ökning jämfört med 2019. Fordonsindustrins strategier för att hantera de globala utmaningarna ligger kvar med elektrifieringen, uppkopplade och allt säkrare fordon.

– Transporter är en samhällskritisk verksamhet och det är viktigt att våra återförsäljar- och serviceanlägg- ningar fortsatt är öppna. Konsumtion och transporter kan då vidmakthållas då de öppna anläggningarna möjliggör reparationer av fordon. Här har den svenska marknaden klarat sig bättre än många andra marknader i Europa där man tvingats att stänga, säger Mattias Bergman.

Under 2019 nyregistrerades 356 036 personbilar och 53 816 lätta lastbilar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com