Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nybilsregistreringen rasade till hälften i maj

Större
Stäng
  • Start of production of new Volvo V90 premium estate
    Start of production of new Volvo V90 premium estate
  • Studio images - The refreshed Volvo S90 Recharge T8
    Studio images - The refreshed Volvo S90 Recharge T8
  • Start of production of new Volvo V90 premium estate
  • Studio images - The refreshed Volvo S90 Recharge T8
  • Start of production of new Volvo V90 premium estate
  • Studio images - The refreshed Volvo S90 Recharge T8

Halva den svenska nybilsförsäljningen försvann i maj, visar nya siffror från Bil Sweden.
Laddbara bilar fortsätter att öka.

– Vi har lagt fram ett förslag för att kickstarta bilmarknaden, säger vd Mattias Bergman.

Effekterna av Coronautbrottet fortsätter att ha en kraftigt negativ påverkan på fordonsmarknaden. I maj minskade nyregistreringarna av personbilar med 50 procent och lätta lastbilar minskade med 51 procent. Nedgången i maj förstärktes av att det var två färre registreringsdagar jämfört med maj förra året, vilket  motsvarar ca tio procent färre registreringar.

Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 26 procent och lätta lastbilar har minskat med 44 procent. 

-För att bryta den negativa utvecklingen och få en kick-start av marknaden så snart som möjligt har BIL Sweden lagt fram ett förslag till en grön omställning av fordonsmarknaden. Ett viktigt besked som vi väntar på är att regeringen förlänger nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar, bränslecellsbilar, laddhybrider och gasbilar, säger Mattias Bergman, VD på BIL Sweden.

BIL Sweden föreslår ett kick-start paket genom en grön omställning

– Fordonsbranschen, som är en viktig motor i svensk ekonomi, är en av de branscher som har drabbats hårt av coronavirusets framfart. BIL Sweden har lagt fram ett förslag till att kick-starta Sverige genom en grön omställning i fordonsbranschen. Nu pågår en bra dialog med regeringen om detta förslag. En viktig åtgärd i kick-start programmet är att regeringen snarast lämnar besked om att nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar, bränslecellsbilar, laddhybrider och gasbilar förlängs från årsskiftet.

– För personbilar och lätta lastbilar av tillverkningsår 2005 och äldre föreslår vi att det införs en tillfällig skrotningsersättning på 5 000 kronor utan krav på köp av nyare bil. För att påskynda den gröna omställningen föreslår vi även att skrotningsersättningen kan utgå med upp till 25 000 kronor vid köp av en ny bil som ligger i linje med Bonus-malussystemets kriterier, fortsätter Mattias Bergman.

Andelen laddbara bilar mer än fördubblades i maj

– Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 21,6 procent i maj, vilket är mer än en fördubbling jämfört med med maj förra året då andelen var nio procent. Hittills i år är andelen laddbara bilar 25,9 procent jämfört med 11,6 procent samma period förra året.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com