Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jätteras för nya bilar i Europa - Sverige klarar sig bättre

Svenska bilmarknaden står emot coronaviruset bättre än väntat.
Nybilsförsäljningen i resten av Europa rasade med 65 procent i mars.
Sverige klarade sig med ett fall på 8,9 procent.
Även begagnatförsäljningen har än så länge minskat oväntat lite.

Coronaviruset lamslår stora delar av Europa och många länder är nästan nedstänga och invånarna har mer eller mindre utegångsförbud. Det har också visat sig snabbt på nybilsregistreringarna. Medan Sverige hade en nedgång på endast 8,9 procent av registrerade nybilar i mars så är minskningen i resten av Europa i genomsnitt 65 procent. Allra värst är det i Italien med en nedgång på 85 procent. Frankrike minskar med 72 procent. Finland klarar sig bäst med en nedgång på endast en procent. Siffrorna har sammanställts av fordonsanalytikern Mattas Schmidt.

En viktig anledning till att bilförsäljningen minskat så mycket mer i andra länder är den ”lockdown” av hela samhället som tillämpas. I många länder får bilhallar helt enkelt inte hållas öppna, eller invånarna är förbjudna att åka dit. Sveriges relativt liberala regler som bygger på mycket individuellt ansvar hos medborgarna har gjort att den ekonomiska aktiviteten inte avstannat lika abrupt. Enligt Bil Sweden släpar nybilsregistreringarna efter att en order lagts ofta med 3-6 månader, men det gäller också att människor kan besöka bilhallarna för leverans, vilket inte varit fallet i många länder.

Enligt analysföretaget Vroom har även begagnatförsäljningen hos bilhandlare kunnat hållas uppe. Först under vecka 12 syns en nedgång på 13 procent, medan mars som helhet ligger i paritet med fjolåret i Sverige.

Så mycket minskar nybilsregistreringar i Europa i mars:
Italien:  -85.4%
Frankrike:  -72.2%
Spanien: -69.4%
Österrike:  -66.6%
Irland: -62.9%
Danmark:  -42.2%
Schweiz: -39.3%
Norge:  -32.2%
Nederländerna:  -23.4%
Sverige:  -8.9%
Finland:  -1.1%
Genomsnitt Västeuropa: -65.4%

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com