Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kia och Toyota vinnare på augustis nybilsmarknad i Sverige

Samtidigt petas Volvo ner från tronen av Volkswagen

Registreringarna av nya personbilar fortsatte att minska under augusti.
Bland bilmärkena som säljer större volymer var Kia och Toyota de stora vinnarna, sett till utveckling.
Framfarten för laddbara bilar fortsatte och stod för 29 procent av nybilsregistreringarna förra månaden.

I början av varje månad redovisar Bil Sweden hur det har sett ut på nybilsregistreringsfronten den gångna månaden.

När nu augusti är avverkad framgår det att nybilsregistreringarna fortsatt minskar. De var 13,4 procent färre jämfört med augusti förra månaden (som förvisso var den näst bästa augustimånaden någonsin för personbilar). Men ifjol fanns det som sagt ingen pågående pandemi.

– Även om det är fortsatta minussiffror ser vi tecken på en återhämtning jämfört med det mycket svaga andra kvartalet då registreringarna minskade med 37 procent jämfört med samma period ifjol. Den återhämtning som vi nu ser förklaras av att biltillverkningen kommit igång i många länder och att man har kunnat leverera bilar igen, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Enligt Bil Swedens siffror har personbilsregistreringarna minskat med 21,3 procent hittills i år. Värre är det för lätta lastbilar som har minskat med hela 45,7 procent.

Bryter man ned statistiken för respektive bilmärke är det samma aktörer som vanligt på topplistan. Volvo, som dominerade under juli, blev omsprunget av Volkswagen över antalet nybilsregistreringar i augusti. 3 424 personbilar från Volvo registrerades medan siffran för Volkswagen låg på 3 736 bilar. Jämfört med samma månad förra året innebar det en minskning med 17,3 procent för Volvo och 15,2 procent för Volkswagen.

I förändringskolumnen är det däremot gröna siffror för både Kia och Toyota. Kia, som stod för 2 819 nybilsregistreringar i augusti, hade en ökning på hela 25 procent jämfört med samma månad ifjol. Trots det tuffa corona-läget har Kia hittills i år bara minskat antalet nybilsregistreringar med 2,4 procent jämfört med förra året.

Nämnas bör också att Kia Niro var den bilmodell som stod för flest nybilsregistreringar

Kia Niro.

under augusti; 1222 stycken. Tvåa och trea på den topplistan var Volkswagen Golf (1160 stycken) och Volvo XC60 (1012 stycken).

Under augusti ökade Toyota antalet nybilsregistreringar med 14,2 procent jämfört med samma månad förra året. Totalt hade de prick 2500 nybilsregistreringar förra månaden.

Bara ett annat bilmärke på augustis topp tio-lista hade fler registreringar än samma period förra året. Det var Peugeot (2,45 procent).

Den tillverkare som hade den procentuellt största utvecklingen under augusti var Morgan. Det rörde sig om bara sex nybilsregistreringar, men jämfört med blott en nybilsregistrering i augusti 2019 innebar det ändå en ökning med 500 procent.

Bland de märken vars försäljningsvolymer är större var det Hyundai som stod för den procentuellt största utvecklingen. I augusti förra året skedde 521 nybilsregistreringar. Siffran för årets augustimånad var 791 stycken, vilket innebar en procentuell ökning med nära 52 procent.

Det går alltså att konstatera att det gick mer än bra för flera asiatiska märken på den svenska nybilsmarknaden föregående månad.

Av statistiken framgår det också att andelen laddbara bilar fortsatt ligger på höga nivåer. Under augusti svarade elbilar och laddhybrider för 29 procent av personbilsregistreringarna.

– Hittills i år är andelen laddbara bilar 26,9 procent jämfört med 10,9 procent samma period förra året. Vår prognos från i början på året om en andel på 30 procent laddbara bilar i år ligger fast. Den ökade andelen laddbara bilar har positiva effekter på kodioxidutsläppen från nya bilar som minskat med 16 procent hittills i år jämfört med samma period ifjol, och hittills i år är 100 g/km, säger Jessica Alenius.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com