Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagens framtid – El-bussen BUDD-e

Avtäckte konceptet på teknikmässan CES

En modern folkabuss med eldrift.
På årets upplaga av prylmässan visar VW konceptet Budd-e.
– Budd-e är en realistisk trendsättare, säger Volkswagenchefen Herbert Diess.

Det var på teknikmässan Consumer Electronics Show som VW tog avstamp och visade upp nästa generation av elektrisk mobilitet. Detta i form av konceptet Budd-e – en futuristisk studie av en folkabuss.
Men inte bara det bilen är den första som bygger på koncernens nya plattform utvecklad för elbilar.
– Vi utvecklar helt nya och unika fordonskoncept – särskilt framtagna för långdistans elektromobilitet, säger Herbert Diess, chef för VW.

Och just långdistans är en paradgren för Budd-e. Hela 533 kilometer ska man kunna ta sig innan det är dags att ta fram sladden. När man väl behöver ladda ska man få 80 procents laddning, motsvarande 425 kilometer, på en halvtimme.

Konceptet är försett med dubbla elmotorer som tillsammans ger 317 hästkrafter, tillräckligt för att den fyrhjulsdrivna elbussen ska klara accelerationen 0-100 km/h på 6,9 sekunder.
Hela bilen är uppkopplad och redan innan man kliver in i bilen ska man kunna lägga in resmål, bestämma spellistor för färden med mera.
CES-bilen är dock bara en förevisning av hur en elbuss kan se ut. Första om ett par år kommer vi att få se den i produktion.

Foto: VW
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com