Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo Cars vd: Förbjud bensin- och dieselbilar

Menar att ett förbud fungerar bättre än en subvention

Större
Stäng
  • Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson är optimistisk.
    Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson är optimistisk.
  • Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson är optimistisk.

Volvo Cars vd, Håkan Samuelsson, vill förbjuda bensin- och dieselbilar i ett steg att snabba på elektrifieringen eftersom han anser att ett förbud fungerar bättre än en subvention.

Elektrifieringen av bilar går allt snabbare. Idag subventionernas elbilar och bilar som släpper ut mycket koldioxid straffas exempelvis i Sverige med en hög fordonsskatt. Men Volvo Cars vd, Håkan Samuelsson vill gå ännu längre.

Han menar att ett förbud mot bensin- och dieselbilar vore en bättre lösning att få bilister att gå över till elbilar, snarare än olika former av subvention. 

Han kommer lyfta frågan vid Financial Times konferens om bilindustrin. 

LÄS MER: Missräkning för Polestars och Volvos räckvidd

– Ingen kan bygga en framgångsrik och lönsam affärsverksamhet genom incitament. Medan tillfälliga incitament kan uppmuntra industrin att gå i rätt riktning kan det vara mera effektivt för regeringar att sätta en tydlig agenda mot en elektrisk framtid, säger Samuelsson till TT. 

Volvo Cars har som mål att 50 procent av tillverkarens bilmodeller ska vara helt elektriska 2025, medan andra hälften ska vara hybridmodeller. För tillfället har Volvo en helt elektrisk modell i sortimentet, Volvo XC40 recharge. 

I ett steg i att nå sitt mål att få fler renodlade elbilsmodeller och på sikt enbart tillverka elbilar, ska den svenska biltillverkaren producera egna elmotorer, vilket Bytbil tidigare skrivit om.

LÄS ÄVEN: Volvos nya kompaktsuv kan heta XC20

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com