Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tyskland vill förbjuda bensin och diesel

Förbundsrådet anmodar EU-kommissionen att sluta med fossilbränslen

Tysklands Bundesrat eller Förbundsrådet har enhälligt röstat igenom en resolution till EU-kommissionen  att förbjuda bensin- och dieseldrivna förbränningsmoterer till år 2030.

Det tyska Bundesrat, på svenska Förbundsrådet, är ett av Tysklands fem federala statsorgan och motsvarar ungefär överhuset i ett tvåkammarparlament. Det är en lagstiftande församling vars medlemmar utnämns av förbundsländernas regeringar. Så nu vet du det.

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel har Förbundsrådet enhälligt röstat igenom en resolution till EU-kommissionen att från och med 2030 förbjuda all nyförsäljning av bensin- och dieseldrivna fordon inom den Europeiska Unionen. Tyskland har som mål att vara fritt från fossila bränslen till dess och resolutionen ska ses i ljuset av detta.

Tidigare har både Holland och Norge diskuterat liknande förbud i sina respektive parlament och i Frankrike har Paris haft bilfria dagar och därtill förbjudit all trafik med bilar registrerade före 1997.

Politiska diskussioner kan leda till huvudvärk.
Utsläpp och politik kan båda leda till huvudvärk.

Förbundsrådet har ingen direkt beslutsrätt över EU och kan inte kräva direkta förändringar av EU:s transportregler. Men som unionens största medlemsland sätter tyska regeringsbeslut stor press på EU:s regelmakare. Om unionen skulle hörsamma den tyska resolutionen skulle det i så fall påverka samtliga 28 medlemsländer.

Foto: Cadillac/Bytbil, Brandon Grasley/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com