Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Subaru visar upp smakprov på kommande suv – samarbete med Toyota

Baseras på plattform som utvecklats med Toyota

Större
Stäng
  • Foto: Subaru
    Foto: Subaru
  • Foto: Subaru

Subaru har visat upp de första smakproven på en kommande elbil som baseras på en ny plattform som har utvecklats tillsammans med Toyota. Dessutom har modellen fått ett officiellt namn. 

För en dryg månad sedan berättade Bytbil om den nya modellen Toyota GR86/Subaru BRZ, som är ett samarbete mellan de två japanska biltillverkarna. Samarbetet fortsätter även på elbilsfronten.

För tre veckor sedan visade Toyota upp konceptet bZ4X som blir den japanska biltillverkarens första batteridrivna elbil. Bilen baseras på en ny elbilsplattform, E-TNGa, som har utvecklats tillsammans med Subaru. 

Foto: Subaru

Nu har Subaru visat upp de första smakproven på sin modell som baseras på samma plattform. Dessutom har den kommande eldrivna suven fått ett officiellt namn: Solterra. Namnet härstammar från latinska orden ”Sol” och ”terra”, sol och jord. 

LÄS MER: Toyotas nya supersportbil kommer ha närmare 1 000 hästkrafter

Tillsammans med namnet så har Subaru släppt två teaserbilder som visar den ungefärliga slutversionen, eller nära produktionsversionen av bilen. Några tekniska specifikationer har inte avslöjats, men Solterra kommer ha fyrhjulsdrift. Det betyder dubbla elmotorer, en på varje axel. 

Precis som bZ4X, är modellen en crossover i C-segmentet och det betyder att den storleksmässigt kommer vara i ungefär samma storlek som Subaru XV. Den kommer antagligen ha korta överhäng för att maximera hjulbasen och på så sätt erbjuda en rymlig interiör, så att den kanske kan jämföras med Subaru Outback i segmentet ovan. 

Planen är att Solterra ska börja säljas i mitten av nästa år i Europa, USA, Kanada, Japan och Kina. Det är ungefär samma tidpunkt som BZ4X lanseras på marknaden. Och likt BZ4X, som är Toyotas första elbil, kommer Solterra vara Subarus första elbil.

LÄS ÄVEN: Så låter vätgasdrivna Toyota Corolla

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com