Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Subaru XV kommer till Sverige

Ny plattform med bättre krocksäkerhet

Baserad på Subaru Impreza som blev årets bil i Japan ska Subaru XV inleda en ny era för företaget.

När japanska Subaru visade upp den senaste generationen av Impreza i höstas var vi inte många som höjde på ögonbrynen. Världen fick en alldaglig bil med ett alldagligt utseende och någon export till Europa var det ändå inte frågan om.

Men den nya Subaru Impreza är intressant av ett par ganska tunga orsaker. Dels fick den utmärkelsen Årets Bil i Japan och slog alla försäljningsprognoser med råge. Dels baseras den på Subarus nya plattform som ska ligga till grund för Subarus hela modellprogram framöver, Subaru Global Platform.

Nu visar Subaru upp bil nummer två på samma platta: Subaru XV. Det handlar om en suv som i mångt och mycket delar mer än bara plattformen med Impreza. Men Subaru XV är lite högre, lite kantigare och har de vanliga suvattributen som takrails och terrängplast.

Framför allt är Subaru XV försedd med adresslapp till Europa och Sverige och Subaru är trogna sin boxermotor och sin fyrhjulsdrift. I XV är motorn fyrcylindrig på två liter och drivs med bensin, åtminstone i första upplagan.

Plattformen är förberedd för att kunna härbärgera både hybridmaskiner och ren eldrift. Växellådan är en steglös CVT-historia men med paddlarna bakom ratten kan man låtsas att man har fasta utväxlingar att välja mellan.

Subaru tar också sin fyrhjulsdrift på allvar, här är en suv som man kanske skulle våga ta ut i terrängen. Markfrigången är rejält tilltagen och fyrhjulsdriften är permanent och skickar kraften till den axel som behöver den bäst. Ute på vägen kan man dra nytta av momentvektorisering, som fördelar drivkraften mellan vänster och höger.

Vänster och höger? Pratar vi politik eller?

Där, ute på vägen alltså, ska man också kunna njuta av väsentligt minskade ljud- och vibrationsintrång i passagerarutrymmet och om man skulle råka köra in i någonting hårt kan man njuta av stålsorter i stommen som ska tugga i sig krockvåldet bättre än någonsin.

Men det ska förhoppningsvis inte behöva hända alls, för Subaru XV har filhållningsassistenter och autobromsar och allting annat som hålla skrynklor borta från lacken. Utom möjligen autostyrning, som Volvo har i sin nya XC60.

Så nu undrar du: när kommer den till Sverige och vad kommer den att kosta? Sorry, vi har ingen aning. Håll ut, för Subaru har bland de nöjdaste kunderna i världen och hade jag varit lite mer intelligent hade jag själv kört Subaru.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com