Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Subaru Impreza är tillbaka

Satsar på att vara säkrast i klassen.

Nu kommer den senaste generationen av Subaru Impreza till Sverige. Men vi får vänta ytterligare på WRX-versionen.

När den senaste generationen av Subaru Impreza kammade hem titeln Årets Bil i Japan i december 2016 kunde vi rapportera att baserades på Subarus då nya Global Platform, att den var förberedd för hybrid- och eldrift samt att den inte skulle komma till Sverige. Så trist.

Men vi hade fel. Nu lanseras den femte generationen av Subaru Impreza på den svenska marknaden. Jämfört med sin föregångare ska den ha vuxit med fyra centimeter på längden och tre på bredden. Det ska framför allt ha gett resultat för baksätespassagerarnas knäutrymme.

Vid lanseringen finns två boxerfyror tillgängliga, båda bensinmaskiner utan turbo, där den starkare 2-litersmotorn levererar måttliga 156 hästkrafter. Båda driver på alla fyra hjulen genom en sjustegad automatlåda. Så även om en mer effektstinn WRX-variant väntas om ett par år eller så eller Subaru Impreza knappast någon rallybil, till skillnad mot hur det var förr om åren.

Den tiden är förbi.

Numera satsar Subaru i stället på att bli säkerhetsmärket nummer ett, lite som Volvo var innan allting skulle bli sportigt och premium. Impreza har också fått höga krocksäkerhetsbetyg i amerikanska, japanska och europeiska krocktester och den har förstås autobroms, adaptiv farthållare, vingelvarning och filhållningsassistent med automatisk återstyrning. Euro NCAP har till och med korat den till årets säkraste lilla familjebil.

I Sverige kommer man att erbjuda Impreza i två utrustningsnivåer, beroende på hur mycket glitter man vill ha. Premiären äger rum den 20 april och prislistan startar på 214.900 kronor.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com