Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Europeiska kommissionen nobbar undantag från nya utsläppskrav

Branschorganisationen ACEA ville ha undantag under sex månader

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

På grund av problemen som covid-19 skapat ville branschorganisationen ACEA ha en frist på sex månader från den kommande utsläppsstandarden som börjar gälla 1 januari 2021, men de har fått nobben av den Europeiska komissionen.

Den Europeiska kommissionen har avvisat en förfrågan från bilindustrin om att skjuta upp de nya utsläppskraven som införs 1 januari och som syftar till att begränsa skadliga dieselföroreningar under verkliga förhållanden, rapporterar Automotive news.

Branschorganisationen ACEA skrev till industri-komissionären Thierry Breton i juli för att begära en sex månaders frist från den kommande Euro 6d ISC-FCM-standarden, med hänvisning till komplikationer på grund av coronapandemin. 

På grund av nedstängnings åtgärder i flera europeiska länder har ACEA uppskattat att cirka 600 000 bilar har inte kunnat säljas på grund av att de redan var byggda innan den nya standarden trädde i kraft. Branschorganisationen varnade att produktionen av några av de ocerfiierade modellerna kanske inte kan starta om, vilket gör att folk riskerar att förlora sina jobb. 

Den europeiska kommissionen sade att EU och de nationella återhämtningsplanerna kommer hjälpa att mobilisera investeringar som ska stödja bilindustrin, samt göra den mer digital, ska stärka dess motståndskraft. 

LÄS MER: Ford klarar inte av sina utsläppsmål – får hjälp av Volvo

Euro 6 begränsar mängden föroreningar som bilarna släpper ut, såsom kväveoxid, kolmonoxid, småpartiklar och kolväten som kan utgöra risker när man andas in dem. Euro 6d ISC-FCM är avsedd att på ett bättre set avspegla verkliga körförhållanden, och kommer begränsa mängden kväveoxid från dieselmotorer till 80 milligram per kilometer. Den innehåller också ett nytt övervakningssystem av bränsleförbrukningen ombord på bilen. 

Enligt den nya regleringen får inte fordonen inte släppa ut mer än 1,43 gånger mer än den lagliga laboriatoriemängden av kväveoxid, totalt. För att uppnå den nödvändiga minskningen av NOx, utrustar biltillverkarna dieslarna med en ännu dyrare avgasreningssystem. Det betyder att systemet har två separata selektiva katalys-reduktionssteg, som tryggt reducerar kväveoxiden under 80 mg/km. 

Övervakningssystemet av bränslet ger tillsynsmyndigheter anonymiserad data om effektivitet, samt antalet kilometer en laddhybrid kör på ren el. Det följer ett krav som funnits på plats sedan september 2019 där nya bilar ständigt överensstämmer med utsläppskraven när de väl är satta. Detta kontrolleras genom slumpmässiga tester av förvaltningsmyndigheter. 

De tillhandahåller tillsynsmyndigheter de verktyg som behövs för att säkerställa att de certifierade siffrorna inte skiljer sig från verklig körning, som de har gjort tidigare. 

LÄS ÄVEN: Fiat Chrysler kan tvingas betala 57 miljarder kronor – påstås fuska med utsläpp

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com