Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EU siktar på 30 miljoner elbilar 2030

Resor under 300 kilometer ska bli koldioxidneutrala

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Den Europeiska komissionen siktar på att ha minst 30 miljoner elbilar på vägarna runt om i Europa 2030. Det skulle vara en stor skillnad jämförts med dagens 1,4 miljoner.

Den Europeiska komissionen siktar på att ha åtminstone 30 miljoner elbilar på vägarna i slutet av det här årtiondet enligt ett strategidokument som Bloomberg har tagit del av. Det kan sättas i perspektiv till dagens siffror, 1,4 miljoner elbilar som finns på vägarna i EU.

Målet är en del av en bredare strategi för transportsektorn som kräver att antalet höghastighetståg ska dubbleras till 2030 och dessutom ska resor under 300 kilometer bli koldioxidneutrala. Enligt rapporten borde utsläppsfria, kommersiella flygplan och fartyg vara redo 2035. 

LÄS MER: Utsläpp från nya bilar ökar – för tredje året i rad

I mitten av århundradet finns även målen enligt rapporten vara en fördubbling av den generella järnvägstrafiken, och tredubbling av höghastighetstågtrafiken. Enligt Bloomberg borde ett lagförslag presenteras någon gång de kommande månaderna.

Förslaget för transportindustrin kommer under en konflikt mellan de olika EU-medlemmarna om en plan att ställa ännu ambitiösare krav på minskning av utsläppen inom unionen. Planen skulle i så fall vara ett minskningsmål på minst 55 procent till 2030 och landar då på motsvarande nivåer utsläppsnivåer som fanns 1990. Det skulle kräva större utgifter på energiproduktion och infrastruktur. Motsvarande mål som finns i dag är 40 procents utsläppsminskning. 

Den Europeiska komissionen kommer revidera koldioxidstandarder för bilar och skåpbilar senast i juni 2021 och tunga fordon 2022.

LÄS ÄVEN: 2026 räknas enbart elbilar som hållbara

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com