Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Utsläpp från nya bilar ökar - för tredje året i rad

Suvar beskrivs ha en negativ effekt

Koldioxidutsläppen för nya bilar ökar inom EU-länderna för tredje året i rad.
Suvarna är en av bovarna.

Den tråkiga läsningen presenteras nu av den Europeiska miljöbyrån EEA. Under 2019 landade utsläppet för nya bilar inom EU:s medlemsstater (plus Storbritannien, Norge och Island) på 122,4 gram koldioxid per kilometer. Det var en ökning på 1,6 g/km jämfört med året dessförinnan.

Förvisso är koldioxidutsläppen under EU-målet för 2019 på max 130 g/km – men det är långt under den nya maxgränsen på 95 gram per kilometer som började gälla nu under 2020. Om dessa bestämmelser inte hålls kan det leda till dryga böter för biltillverkarna.

Bytbil har tidigare skrivit om att utsläppen ökar och att kanske inte alla tillverkare är särskilt förtjusta i tanken om att betala böter ifall målen inte hålls.

– Att betala böter är inte en del av våra planer. Vi vill investera i produktutveckling, inte i böter till Bryssel, har Volvos vd Håkan Samuelsson tidigare kommenterat.

Enligt Europeiska miljöbyrån EEA finns det åtminstone två förklaringar till den dystra läsningen: Färre nya dieselbilar och fler nya suvar.

Efter att Dieselgate-skandalen skedde år 2017 har dieselbilar stadigt tappat i popularitet till förmån för bensinbilar. Och eftersom de i regel har lägre koldioxidutsläpp än just sina motsvarande bensinbilar blir resultatet ett högre koldioxidutsläpp.

Samtidigt som denna trend sker har suvar blivit allt mer populära. Under 2019 stod de för hela 38 procent av alla nya bilar i Europa. Med sina högre tjänstevikter och luftmotstånd driver de upp förbrukningen och således också utsläppen. I genomsnitt släppte suvar ut 132 gram koldioxid per kilometer.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com