Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

2026 räknas enbart elbilar som hållbara

Läckta dokument visar utkast på nytt förlag från Europeiska komissionen

Enligt läckta dokument på en ett kommande förslag från Europeiska kommissionen behöver bilar vara utsläppsfria 2026, om de ska betraktas som hållbara. Därmed ratas alternativa tekniker.

Från och med januari 2026 krävs det att alla bilar som säljs i EU kommer behöva släppa ut noll gram koldioxid, för att betraktas som ”hållbara”, enligt EU:s nya gröna finansiella taxonomi, rapporterar nyhetssajten ERACTIV som har fått se läckta dokument.

Bilarna måste dessutom släppa ut mindre än 50 g CO2/km för att inte ”göra betydande skada” och betraktas som grön enligt utkastet till ett förslag som den Europeiska kommissionen förväntas presentera någon gång de kommande veckorna. 

Av det totala koldioxidutsläppet från EU står bilarna för 12 procent, transporter för 30 procent, varav 70 procent från vägtransporter. 

Genom ett tydligare sätt beskriva det kommande regelverket, hoppas EU att privata finansieringar kommer riktas mot elfordon och påskynda omställningen till utsläppsfria fordon. Det syftar även till att ge tydliga direktiv om vad som ska betraktas som ”grönt” eller inte. 

– Det kommer styra pengarna, inte på ett normativt sätt, utan det kommer klassificera bilar universellt och otvetydigt. Om du har en grön fond och vill investera i bilar, måste du investera i bilar utan utsläpp, säger Luca Bonaccorsi från paraplyorganisationen Transport & Environment och fortsätter: 

– För tillfället, om en investerare vill investera i elfordon, finns det bara en aktie att köpa, Tesla. 

På sistone har elbilarförsäljningen ökat, vilket vi tidigare har skrivit om, även om det är från låga nivåer. 

LÄS MER: Ny rapport: 50 procent laddbara bilar år 2030

Bland de tyska biltillverkarna har Volkswagen och i mindre utsträckning även BMW och Daimler åtagit sig att lansera nya elbilsmodeller de närmaste åren. Enligt den tyska bilindustri-föreningen, VDA, kommer branschen att investera över 50 miljarder euro i elektrisk mobilitet de kommande åren. Dock menar de att förbränningsmotorn fortfarande kommer spela en nyckelroll i att nå klimatneutral rörlighet fram tills 2050, men den åsikten delas inte längre av den Europeiska komissionen.  

Det finns dock en rädsla hos biltillverkarna att de ekonomiska effekterna av covid-19 kommer göra det ännu svårare att nå upp till de nya EU-kraven enligt ACEA. De har även försökt få igenom ett undantag från de nya, strängare kraven på utsläpp, men som nobbades av den Europeiska kommissionen. 

ACEA menar att de tuffare utsläppskraven kan begränsa utbyggnaden av ny teknik som de anser är avgörande för att minska koldioxidutsläppen inom bilsektorn, både både kort och medellång sikt och menar även att förslaget nollutsläpp är en förenklad metod.

LÄS ÄVEN: Volkswagens vd: omställningen till elbilar en överlevnadsfråga

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com