Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Eldrivna bilar kör för första gången om dieselbilar

För tio år sedan stod dieselbilar för hälften av alla nyregistreringar

För första gången någonsin har det nyregistrerats fler eldrivna bilar än dieselbilar i Europa, visar ny statistik. För 10 år sedan stod dieselbilar hälften av alla nyregistreringar, jämfört med de eldrivna bilarna som hade mindre än en procent.  

Som alla vet har 2020 varit ett turbulent år, speciellt för bilmarknaden. Enligt ny statistik från JATO Dynamics sjönk nybilsregistreringarna i Europa med 29 procent fram till september i år. Hittills i år har 8,54 miljoner fordon registreras. 

Även om 1,3 miljoner nya bilar registrerades i september, vilket är en ökning med en procent jämfört med samma period förra året, minskar efterfrågan på bensin- och dieselbilar. Samtidigt ökar antalet eldrivna bilar (elbilar, hybrider och mildhybrider). De stod för 25 procent av alla nyregistreringar, vilket är blott andra gången som de står för mer än 20 procent av nybilsregistreringen. 

Samtidigt står dieselbilarna för en rekordlåg andel, 24,8 procent. Därmed har de eldrivna bilarna för första gången en större andel nyregistreringar. För tio år sedan var hälften av alla nyregistreringar dieselbilar, och elbilarna under en procent. 

LÄS MER: Flera nya registreringsrekord för elbilar

Det förändrade lanskapet gynnar vissa biltillverkare mer än andra, menar JATO dynamics. Volkswagen har lyckats lägga Dieselgate bakom sig och är nu en huvudaktör i elektrifieringen. Förra månaden registrerades 40 300 eldrivna bilar från Volkswagen, i Europa, vilket var näst flest av alla förutom Toyota, som dominerar med hybridsegementet.

Förra månaden stod hybrider och mildhybrider för 53 procent av alla elbilsregistreringar. Toyota och Lexus dominerar marknaden med 32 procents marknadsandel, men tillväxten drivs även på av Ford, Suzuki och BMW. Förutom Toyotas modeller var Ford Puma , Fiat 500 och Fiat Panda populära. 

Den ledande tillverkaren bland renodlade elbilar är fortfarande Tesla, även om nyregistreringarna från dem minskade med fem procent, medan Volkswagen och Renault ökade med 352, respektive 211 procent. Volkswagengruppen säljer nu flest renodlade elbilar. I laddhybridsegmentet leder Mercedes-Benz, följt av Volvo och BMW. 

LÄS ÄVEN: De mest nyregistrerade modellerna i september

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com