Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Dodge bilar

Vanligaste modellerna:

Dodge grundades av bröderna John Francis Dodge och Horace Elgin Dodge 1914 under namnet Dodge Brothers, Inc. som 1928 blev en del av Chryslerkoncernen. Vid ägarbytet skalades även namnet ned till enbart Dodge. Dodge har länge setts som en prisvärd bil inom Chryslerkoncernen och ligger mellan Plymouth och DeSoto prismässigt.

Med bilmodellerna Dodge Charger och Dodge Challenger tog sig företaget under 60- och 70-talet in på marknaden för muskelbilar där de sedan dess tagit en stark position. Även om företaget lyckats väl inom truck-segmentet och även tagit fram några SUV-modeller är prestanda och kraftpaket vad de flesta förknippar företaget med. En bild som även populärkulturen hjälp till att forma.

Dodge prisvärda muskelpaket

Karakteristiskt för en Dodge är en lite mer sportig approach. Under 80- och 90-talet köpte Dodge bilar på licens från bland andra Mitsubishi då de själva inte haft kapacitet att svara på den efterfråga som det amerikanska folket behövde. Att Mitsubishi hade många små bilar ansågs perfekt då bensinpriset var ett problem för många.

Efter Dodge ingick i Chrysler-koncernen har märket efter 1950-talet i det flesta fall varit varianter av modeller som funnits inom Chryslerkoncernen. Dock har bilmodellerna Charge, Challenger och Viper endast producerats under Dodge. Detta var renodlade sportmodeller. Eftersom Dodge rent prismässigt inte ligger i överkant när det kommer till muskelbilar är det ett populärt märke till alla som älskar fart.

Dodge Charger i populärkulturen

Företaget Dodge har flera gånger fått med sina bilar på film och med det fått ett uppsving och säkrat sin position på marknaden som muskelbilsmärke. Bilmodellen Dodge Charger har synts ett antal gånger och Chargern från 1970 anses vara en ikon bland muskelbilsfantaster. Bland annat kan man se bilmodellen Charger i filmerna The Fast and the Furious, Bullitt och The Dukes of Hazzard. I den sistnämnda filmen namnges även bilen till General Lee.

Scrolla till toppen av sidan

Motornyheter

Modeller av Dodge (420)

Hitta en Dodge till salu i din stad

Till Bytbil.com