Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Ovanligt fynd på Bytbil: första versionen av Dodge Viper är fullständigt galen

Det kräver en förare av en viss kaliber för att hantera en sportbil med 10 cylindrar. I en Dodge Viper måste föraren också vara modig – för här finns inga hjälpmedel!

TEXT Simon Hallenslev FOTO Bytbil

Bytbil-annonsen för bilen i artikeln hittar du här (om den inte redan är såld när du läser detta).

Letar du efter en sommarbil utan tak för de ljumma kvällarna? Då finns det två vägar du kan gå: du kan göra som de flesta och välja en bil du känner till. En snygg och redig Audi eller BMW cabriolet, som kan ta vem som helst med ett körkort till stranden utan större dramatik. Eller kanske en Volvo C70? Sådana bilar finns det många av på Bytbil! Du kan också gå mot strömmen och välja en bil som inte ger dig något annat än just dramatik. En bil som har en dold önskan om att göra dig illa om du är ouppmärksam. En sådan bil är denna Dodge Viper som är till salu på Bytbil. Det är människa mot maskin! Vi tittar närmare på detta mycket välskötta exemplar som kostar 770 000 kronor, och på den spännande historien bakom.

Utan hjälpmedel

Om du köper en ny bil idag får du en lång lista med system som tagits fram för att skydda dig. Med den första generationen av Dodge Viper får du en lång lista med… ingenting. Här finns varken ABS, ESP eller ens airbags. Först med andra generationens Dodge Viper, som tillverkades från 1996 till 2002, började man tänka på säkerhetssystem och lyx. I slutet av 1990-talet fick Dodge Viper airbags, aircondition, elektriska fönster och centrallås som standard, medan ABS-bromsar tillkom först 2001. Denna Dodge Viper, som är till salu på Bytbil, är däremot helt spartansk. Om du tittar närmare på bilderna kommer du att se att det inte ens finns dörrhandtag eller lås. Här finns bara 10 cylindrar och en manuell växellåda för att tygla den amerikanska sportbilen som byggdes helt utan tanke på komfort. Färgen på denna Dodge Viper heter ‘Bright Yellow’, och globalt byggdes endast 298 exemplar i denna färg. Dessutom har bilen bara varit i händerna på två ägare: en svensk herre som köpte den ny i USA och importerade den till Sverige, och ägare nummer två som tog över den 2001 med endast 220 mil på mätaren. En helt unik bil med endast två tidigare ägare som nu kan bli din.

Gul Lamborhini i billhall sedd från sidan

Cobra-drömmar på budget

Dodge Viper började som en avlägsen dröm i huvudet på dåvarande Chrysler-presidenten Bob Lutz. Han hade, liksom så många andra, en djup fascination för bilen Shelby Cobra. En bil som med låg budget, råa muskler och ett vackert utseende skrev in sig i historieböckerna. Bob Lutz övertygade designavdelningen om att världen saknade en ny Cobra; en rå amerikansk muskelbil. Med Tom Gale i spetsen byggde designavdelningen först en prototyp i lera och sedan i metall, där den senare ställdes ut på bilmässan i Detroit 1989. På bilmässan fick prototypen av Dodge Viper stor uppmärksamhet, och efter mässan tillsatte Chrysler därför ett ‘Team Viper’ med totalt 85 ingenjörer för att göra bilen till verklighet – även om ledningen var skeptisk. Precis som Shelby Cobra kom till, fick Team Viper en begränsad budget att leka med eftersom ledningen i Chrysler inte trodde på projektet. De fick därför rota bland gamla delar för att bygga muskelbilen de alla drömde om.

Hjälp från Lamborghini

Bara två år innan Team Viper sattes igång hade Chrysler köpt upp italienska Lamborghini, vilket naturligtvis skulle utnyttjas för Viper. Lamborghini tog emot ett robust, 10-cylindrigt dieselmotorblock från en Dodge pickup och fick i uppdrag att förvandla den till en sportbilsmotor. Även om Viper-motorn hade en volym som var två liter större än motorn i Lamborghini Diablo, kostade den endast en fjärdedel av priset att utveckla eftersom Lamborghini kunde utgå från truckmotorn. Motorblocket till Dodge Viper gjöts i aluminium av Lamborghini men väger ändå 323 kg, vilket hintar om dess storlek. För att bygga upp chassit fick Dodge använda delar från bland annat pickupen Dodge Dakota för att hålla utvecklingskostnaderna nere. Ändå visade sig projektet vara så lovande att självaste Carroll Shelby blev intresserad, vilket slutade med att han fick en liten roll i Team Viper innan bilen skulle presenteras. Bara tre år efter att Chrysler och Dodge avslöjade prototypen på bilmässan, stod Team Viper redo med en produktionsklar version. Resten är historia, och skeptikerna i ledningen fick kort efter lanseringen äta upp sina ord. Försäljnings- och varumärkesmässigt blev Dodge Viper nämligen en stor framgång.

Ratt och säten i Lamborghini

Vansinne på hjul

Dodge Viper är unik, särskilt i de första generationerna. Det är vansinne i sin renaste form att klämma in en massiv 8-liters V10-motor i en spartansk sportbil – men det är också det som gör den så speciell. För att vara en bil från 1990-talet är det ganska imponerande vad den kan prestera. Accelerationen från 0 till 100 km/h klaras av på 4,2 sekunder, 0 till 160 km/h på 9,2 sekunder och 0 till 200 km/h på under 14 sekunder. Ett quarter-mile dragrace klaras av på 12,6 sekunder. Det är snabbt även efter moderna standarder!

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com