Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför vill de två biljättarna gå ihop

Fiat Chrysler och Renault nära en stor fusion

En ny biljätte är på väg att skapas.
Fiat Chrysler vill gå ihop med Renault och bli världens tredje största biltillverkare.
Tillsammans kommer de att tillverka 8,7 miljoner bilar per år.

Ryktena om en ny storaffär i bilbranschen är nu bekräftade via pressmeddelanden. Fiat Chrysler och Renault tycks vara nära en stor fusion. Enligt Fiat Chrysler kommer företagen att spara över 50 miljarder kronor om året på synergier. Men inga fabriker ska stängas, uppger bolagen.
Renault har också uttalat sig om affären och säger att man ”med intresse studerar möjligheterna för en sådan affärsuppgörelse”.

Om affären går igenom kommer den nya biljätten att sitta med en imponerande palett av bilmärken: Jeep, Chrysler, Ram, Fiat, Alfa Romeo, Renault, Nissan, Dacia och Lada.
Den nya biljätten blir trea på världsmarknaden efter Toyota och Volkswagen. Den kombinerade årsproduktionen blir 8,7 miljoner fordon.

För Fiat Chrysler är affären extra viktig då de i dag är hopplöst efter när det gäller elbilsteknik, samtidigt som Renault är en av de tillverkare i Europa som ligger längst fram.

Enligt branschtidningen Automotive News är desperation bakgrunden till affären. Trots att både Fiat och Renault går med vinst ser företagens ledningar hur försäljningen börjar bromsa in, samtidigt som enorma utvecklingskostnader för elektrifiering tillkommer. Fiats analys är uppenbarligen att skalfördelar är lösningen. EU har tvingat in bilindustrin i ett hörn, där koldioxidutsläppen måste minskas.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com