Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Vår elbil ska kosta 100000 kr"

Renault-chefen: Priserna på elbilar måste minska dramatiskt

Renaults chef Thierry Bolloré tror inte längre på diesel. Han lovar istället en billig elbil, som många ska ha råd att köpa.
– Vi jobbar med den första elbilen som ska kosta cirka 100 000 kronor, säger han.

I en intervju med holländska tidningen Handelsblatt pratar den franske VD:n oväntat öppenhjärtigt om Renaults utmaningar och visioner.
Till att börja med erkänner Bolloré att biltillverkarna börjar se slutet på en lång era för dieselbilar.
– Bilindustrin gör stora ansträngningar för att bli grönare. Men jag tror att klimatdebatten är på väg att döda diesel-motorer, säger han.
– Vilken plats har diesel till slut? Kanske får vi se dieselbilar på landsbygden, där människor måste resa långa sträckor.

Inom fem år räknar han med att Renault har producerat den första elbilen som kostar 10 000 euro, cirka 100 000 kronor.
– Ja, vi arbetar på att ha en sån bil för europamarknaden, säger han till Hendelsblatt. Priserna på elbilar måste minska dramatiskt, det är en nödvändighet.

Bolloré ser stora utmaningar för bilindustrin de kommande åren: ”Sektorn befinner sig i något av en kris.”
Den största risken är en hård Brexit, men flera andra problem hopar sig för biltillverkarna. Han pekar på sanktioner mot Iran och Ryssland och hårdare utsläppsregler från EU från och med 2021, som tvingar alla tillverkare att göra bilar som totalt sett släpper ut mindre än 95 gram koldioxid per km.
– Det finns också  fler städer som inför nya, hårdare regler för dieselbilar, säger Bolloré. Så elbilar är framtiden, men kunderna är fortfarande tveksamma. Så summan av den snabba utvecklingen är en bilmarknad som riskerar att förlora pengar.

För Reunaults VD är det ingen tvekan hur biltillverkarna ska klara sig igenom ett ekonomiskt stålbad de kommande åren:
– Bilindustrin måste samarbeta mer. Vi har till exempel diskuterat en sammanslagning med Nissan, även om vi inte kom längre än till förhandlingsbordet.
Däremot ger Renault-chefen ger inte upp hoppet om en sammanslagning med Fiat Chrysler:
– Den industriella logiken bakom affären är fortfarande rätt. Men det senaste försöket misslyckades på grund av den franska regeringens motvilja.

HÄR KAN DU FYNDA RENAULT

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com