Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Elbilskonceptet blir verklighet – BMW iX är här

Första modellen från BMW på deras nya plattform

Nu har BMW släppt BMW iX som bygger på konceptmodellen BMW Vision iNEXT.  Den ska rakt igenom ha ett hållbarhetstänk och blir den första modellen från BMW på deras nya plattform.

BMW iX släpps andra halvan av 2021 på markanden och det är en modell som enligt den tyska biltillverkaren representerar den nya generationen av personbilar. Det är den första modellen som bygger på BMW:s modulära och skalbar plattform. 

– BMW Group strävar alltid efter att återuppfinna sig själv. Det är en central del av vår företagsstrategi, och BMW iX ger uttryck för detta i en extremt koncentrerad form”, säger Oliver Zipse, styrelseordförande för BMW AG, i ett pressmeddelande. 

BMW iX ska bygga på ett fordonskoncept som rakt igenom ska ha ett hållbarhetstänk. Drivlinan ska vara utan sällsynta jordartsmetaller och tillverkas på ett hållbar sätt. Batterierna är konstruerade för en lång livscykel och hög grad av återvinning. Energin som används för att tillverka battericellerna och själva batteriet kommer från förnybara material. Bland annat ska BMW enbart köpa kobolt och litium från certifierade gruvor i Marocko och Australien. Dessutom har mängden kobolt som används minskat med två tredjedelar jämfört med förra generationen. 

Energiförbrukningen minskar, samtidigt som räckvidden förlängs genom innovativa lösningar via sin design och aerodynamik.

Modellen har femte generationens BMW eDrive-drivlina som består av två elmotorer och ska leverera effektivitet och låg förbrukning. Effekten är över 500 hästkrafter och 0-100 km/h ska gå på under fem sekunder. Maxhastigheten är på 200 km/h. Enligt BMW:s beräkningar är räckvidden över 600 kilometer. Bagageutrymmet har en kapacitet på 500 liter.

LÄS MER: BMW använder geofencing för att ställa om till el

Med ny teknik kan modellen snabbladdas med upp till 200 kW. På tio minuters laddning kan bilen köra ytterligare 120 kilometer. Vid hemmaladdning ska det ta mindre än 11 timmar att ladda batteriet fullt med 11 kW, från en wallbox. 

Enligt den tyska biltillverkaren sätts en ny digital standard inom autonom körning och connectivity. Datorprestandan har uppgraderats för att kunna behandla 20 gånger större datorvolymer från tidigare modeller och har även 5G-kapacitet. Kamerateknologi, raderfunktioner och andra sensorer sitter integrerade i grillen. 

Längden och bredden i BMW iX är jämförbar med BMW X5. Taklinjen har motsvarande höjd som BMW X6 och hjulens storlek som BMW X7. 

Interiören i BMW iX ska enligt BMW vara vara minimalistisk, elegant och nedskalad, men samtidigt präglas av lyx samt en känsla av välbefinnande, generösa utrymme med en inredning med högkvalitativa material, en slimmad instrumentpanel, nya säten med integrerade nackstöd samt ett jättelikt panoramatak i glas.

Även antalet bildskärmar och kontrollreglage är nedskalade och innehåller enbart det mest nödvändiga. För att förstärka den futuristiska känslan är att ratten är sexkantig, eller BMW Curved Display, ett helt digital bildskärmskluster med en 12,3 tums informationsdisplay, som är en del av nästa generations BMW Operating System.

LÄS ÄVEN: Här är nya BMW 4-serie Cabriolet – med ett annat tak

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com