Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ny plattform ska tillverka BMW:s alla framtida bilar

Ska ersätta de två nuvarande plattformarna i framtiden

  • Foto: BMW

BMW ska skapa en ny plattform som ska ligga till grund för alla framtida bilar från den bayerska biltillverkaren. 

BMW ska skapa en ny plattform som alla framtida modeller ska baseras på och lanseras 2025. Dock kommer den ha ett elbilsfokus, rapporterar Automotive News Europe. Plattformen heter Neue Klasse och är designad för att ligga till grund för renodlade elbilar, men kommer även ligga till grund för bilar som har förbränningsmotorer, inklusive laddhybrider.

Bakhjulsdrift kommer vara standard, men det går även att ordna framhjulsdrift för bilarna. Så småningom kommer arkitekturen ersätta de två nuvarande plattformarna som BMW har; UKL, som används för BMW:s småbilar, och även av Mini; CLAR, som resten av BMW:s utbud baseras på. Bland annat baseras 7-serien på den arkitekturen. 

De två plattformarna utvecklades för att kunna hantera förbränningsmotorer, samt laddhybrider, och utvecklades under tid för att kunna tillverka batteridrivna bilar och laddhybrider med lång räckvidd. 

Uppdateringarna på CLAR innebar även introduktionen av elbilarna iX3, den kommande i4 och iX. Även de elektrifierade versionerna av 5-serien, samt 7-serien är på gång de kommande åren.

LÄS MER: BMW presenterar BMW i4

Den nya plattformen är en central del av BMW:s plan att sälja minst 50 procent elbilar 2030. Arkitekturen kommer ha en aerodynamisk design med fokus på elbilarna, som kommer ha andra proportioner än förut, inklusive en mer rymlig interiör. Den ska även ha ett nytt batterikoncept med en förbättrad celldesign. Ett alternativ som är aktuellt, är en eldrivlina som baseras på en vätgasbränslecell.

Arkitekturen och bilen kommer ha ett operativsystem som kan anpassas för olika regioner i världen, och därmed anpassas för olika sorters krav. Men det gör det också möjligt för kunder att boka och konfigurera olika funktioner under fordonets livscykel. Det ska generera en stor andel av biltillverkarens framtida intäkter. 

Den bayerska biltillverkaren har inte avslöjat vilken som är den minsta modellen som kommer kunna produceras på plattformen, men det är möjligt att nästa 1-serien är ett alternativ, och får då bakhjulsdrift. Idag baseras den på UKL-arkitekturen som även ligger till grund för 2-serien, Mini Clubman, Countryman, BMW X1, och X2. 

Sedan tidigare är det klart att Mini blir ett renodlat elbilsmärke 2030, vilket Bytbil har berättat om. De ska använda en arkitektur som utvecklas tillsammans med dess kinesiska partner, Great Wall Motor. 2023 kommer elektriska Minis produceras tillsammans med Great Wall.

LÄS ÄVEN: BMW: ”Bävertänderna” är här för att stanna

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com