Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW: ”Bävertänderna” är här för att stanna

Vattenledarens kommer inte försvinna

  • Foto. BMW

Representanter för BMW säger i en intervju att de kontroversiella njurarna som finns på BMW M3 och M4 inte kommer försvinna. De är här för att stanna. 

Du har säkert inte missat dem, de kontroversiella njurarna (grillen) på BMW M3 sedan och M4 coupé. Många liknar dem vid bävertänder, och det är en vattendelare när det kommer till designen. 

Men, om du tror att BMW kommer ändra på dem, får du tänka om. I en intervju med Autocar, har Domagoj Dukec, chef för BMW design, sagt att de är här för att stanna. Det finns en enkel anledning till detta, han vill att BMW ska sticka ut. Så har BMW gjort förut, och kommer göra så i framtiden. 

– Om du vill skapa något som sticker ut, måste det vara lysande och annorlunda. Om du vill nå kunder, måste du sticka ut. Det är inte vårt mål att göra alla i hela världen nöjda, men du måste göra dina kunder nöjda, säger Domagoj Dukec, till Autocar. 

Och det är just det som BMW gör, säljer bilar. 2020 var ett bra år för den bayerska biltillverkaren. De sålde drygt 686 000 bilar det sista kvartalet förra året, vilket är en ökning med 3,2 procent jämfört med samma period året innan. 

LÄS MER: Officiell: Den kraftfullaste BMW M-modellen någonsin

Samtidigt menar BMW, att det är en balansgång mellan att erkänna sin historia, men samtidigt försöka få företaget att jobba mot framtiden. Det finns en friktion mellan de äldre produkterna (bilarna) som varit så framgångsrika, men om de samtidigt är de enda bilarna man ser på marknaden, måste man ändra på sig. Då är det bättre med kontroverser, menar Adrian van Hooydonk, som är chefsdesigner hos BMW. 

Dukec har dock siktet klart, han vill att kunderna ska vilja ha BMW:s bilar, inte att kunderna skaffar dem för att de behöver bilarna. 

Enligt Dukec och van Hooydonk, finns det två grupper som de vill locka till sig. De ”eleganta skaparna” och de ”uttrycksfulla utförarna”. Skaparna tenderar att köpa modeller med ojämna nummer, såsom 3-, 5- och 7-serien, medan utförarna köper modeller med jämna nummer, exempelvis M4 eller X6. Allt beror på hur man använder sina bilar. 

Skaparna vill ha en bil som fokuserar mer på kupén, men bilen ska även ha fina proportioner, medan utförarna vill ha en som kanske inte är lika bekväm, men som ser riktigt bra ut.

Tittar man på hur designen på BMW.s bilar kommer se ut i framtiden, så kommer sportiga BMW-modeller ha vertikala grillar precis som nya M3 och M4, medan deras elbilar kommer ha fejkgrillar som på BMW iX. Framtida sedanmodeller kommer ha mer mindre, och snävare grillar, i ett försök att skilja de olika modellerna från varandra.

LÄS ÄVEN: Här är BMW:n som kan stå emot handgranater

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com