Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så funkar de nya besiktningsreglerna

Börjar gälla från och med 20 maj 2018

Nästa år börjar nya besiktningsregler att gälla. Bland annat slopas de fasta besiktningsperioderna.

Nu anpassar sig Sverige till resten av EU och inför besiktningsregler som ska stämma bättre överens med hur det fungerar på kontinenten, någonting som inte varit helt lätt med tanke på att vi har särskilda registreringsregler för bland annat A-traktorer och ombyggda respektive amatörbyggda fordon.

Reglerna kommer dock först att tillämpas om ett år, den 20 maj 2018, även om själva lagstiftningen trädde i kraft i lördags. Så fram till dess gäller ingenting av nedanstående.

Hur som helst, så slopar man de fasta besiktningsperioderna som baseras på registreringsnumrets slutsiffra. I stället gäller 14-månadersintervall från föregående besiktning.

Närmare bestämt gäller att personbilar, lätta lastbilar och bussar med totalvikt på max 3.500 kg ska besiktas första gången senast 3 år efter den månad då fordonet första gången togs i bruk.

Nej, vi sade MAX 3.500 kg.

Andra gången fordonet ska besiktas är senast 2 år efter den efter den månad då fordonets föregående kontrollbesiktning utfördes. Därefter ska ditt fordon besiktas senast 14 månader efter den månad då fordonets föregående kontrollbesiktning utfördes.

Fordonets nya inställelsedatum beror på när du besiktade ditt fordon förra gången. Transportstyrelsen ger följande exempel för att förtydliga:

  • Ett fordon som togs i trafik första gången i maj 2015 ska besiktas senast den 31 maj 2018.
  • Ett fordon som genomgick sin första besiktning i september 2016 ska besiktas för andra gången senast den 30 september 2018.
  • Ett fordon som ska besiktas årligen och som besiktades i juni 2017 ska besiktas nästa gång senast den 31 augusti 2018.

Det gäller dock inte om din bil har fyllt 50. Bilar med ett fordonsår som är mer än 50 år gammalt undantas från kravet på kontrollbesiktning. Detta gäller under förutsättning att fordonet har en godkänd kontrollbesiktning under den senaste 24-månadersperioden. Fordon som har körförbud kommer fortfarande att har körförbud även om de blir 50 år gamla.

För motorcyklar är reglerna mildare, då de behöver vara högst 40 år gamla. Därmed skrotar man också den gamla gränsen, där fordon tillverkade före 1950 var besiktningsbefriade, och den ersätts av en rullande gräns.

Förare tillverkade före 1950 får dock inga undantag.

Som fordonsår gäller att fordonsåret samma som årsmodellen. Om årsmodell saknas är fordonsåret istället fordonets tillverkningsår. Om både årsmodell och fordonets tillverkningsår saknas är fordonsåret det år då fordonet togs i trafik första gången.

Tävlingsfordon med orange tävlingsregistreringsskylt, vilken i dag används av homologerade rallybilar, undantas också besiktningskraven. Dessa fordon får bara köras på allmän väg i begränsad utsträckning.

I och med de nya reglerna måste även A-traktorer, liksom de snabbare traktor B, underkasta sig besiktning. Fordon registrerade som ombyggda kan komma att kräva en registreringsbesiktning innan de får lov att betraktas som besikningsbefriade.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com